Populärteknik

Hemlig rymdskyttel flyger igen

X-37B, amerikanska flygvapnets topphemliga obemannade rymdskyttel, har återvänt till omloppsbana. I lördags sköts den upp från Cape Caneveral, buren av en Atlas V-raket.

Publicerad

Detta är det andra exemplaret av rymdfärjan. Det första sköts upp för första gången i april 2010 och landade 225 dagar senare på Vandenberg-fältet utan större problem än en punktering på landningsbanan.


Vilka uppgifter den hade då, och vad systerfarkosten ska göra den här gången är hemligt.

Flygvapnet och konstruktören Boeing kallar skytteln "Orbital test vehicle", och den ska vara till för att testa återanvändbara rymdfarkoster. Hemlighetsmakeriet har lett till många spekulationer om vilka uppgifter X-37B ska ha i framtiden.


X-37B bara nio meter lång och har ett lastrum som rymmer en minibuss. Den kan tillbringa 270 dagar i omloppsbana, och göra många kursändringar.

Några tänkbara möjligheter det skulle ge flygvapnet är att placera ut satelliter, styra eller avfyra vapen mot mål på marken eller angripa andra länders satelliter. Den skulle också kunna användas som en rörlig spionsatellit som kan skjutas upp med kort varsel.
Både Ryssland och Kina har hotat bygga egna obemannade skyttlar för att kontra X-37B om den är ett hot.