Populärteknik

I dag väntas första bilden på svart hål: ”Jag tror inte att någon kommer att bli besviken”

En teori om den första kända källan till upprepade radioblixtar, FRB 121102, var att radioblixtarna hade skapats nära ett supermassivt svart hål som slukade gas i sin omgivning. Foto: WFI/ESO
En teori om den första kända källan till upprepade radioblixtar, FRB 121102, var att radioblixtarna hade skapats nära ett supermassivt svart hål som slukade gas i sin omgivning. Foto: WFI/ESO

Kommer vi att få se den första bilden av ett svart hål i dag? Forskarna bakom Event Horizon-teleskopet har utlovat ”banbrytande” resultat på en pressträff.

Publicerad

– Jag tror inte att någon kommer att bli besviken, säger Robert Cumming på Onsalaobservatoriet.

De svarta hålen är mytomspunna himlaobjekt, som i teorin har beskrivits av en lång rad forskare. Men hålens egenskaper – bland annat att inte ens ljus kan undkomma den enormt starka gravitationen _ gör dem samtidigt oerhört svåra att studera och ännu svårare att fotografera.

Därför väntar astronomer och fysiker världen över med stor spänning på dagens avslöjande, som presenteras på sex pressträffar (Bryssel, Santiago, Shanghai, Tokyo, Taipei och Washington) samtidigt klockan 15 svensk tid. Pressträffen i Bryssel livesänds bland annat på Chalmers i Göteborg.

Exakt vad som kommer att avslöjas är hemligt fram till klockan 15. Men det handlar om någon sorts bildmaterial.

– Jag kan inte berätta någonting egentligen. Men det som går att säga är att det är de första resultaten från Event Horizon-teleskopet, säger Robert Cumming, kommunikatör på Onsala rymdobservatorium söder om Göteborg, till TT.

Värt Nobelpris?

Eftersom syftet med Event Horizon är just att fotografera svarta hål, är det dock åt det hållet som spekulationerna inför pressträffarna går.

– Om det verkligen är en bild av ett svart hål, då är det ett Nobelpris. Det är väldigt, väldigt stort, säger Jonatan Selsing, forskare vid Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns universitet, till videnskap.dk.

Event Horizon är namnet på ett nätverk av radioteleskop över hela världen. Syftet med projektet, där bland andra forskare från Onsala deltagit, är att ta bilder av två supertunga svarta hål – dels i mitten av vår egen galax, dels i galaxen M87 i stjärnbilden Jungfrun.

Hade Einstein rätt?

Det är dock inte de svarta hålen i sig som kan studeras. I stället letar forskarna efter effekterna _ som en siluett – som det svarta hålet har på sin omgivning. I förlängningen hoppas forskarna kunna bevisa – eller motbevisa – Albert Einsteins teorier.

– Både för fysiker, astronomer och andra människor är svarta hål de ställen i universum som är mest mystiska, där vi vet att här krockar vår förståelse av fysikens lagar med verkligheten på ett väldigt intressant sätt, säger Robert Cumming.

– När man studerar svarta hål på den här detaljnivån är man inne på den där eviga frågan om huruvida Einstein hade rätt.