Populärteknik

Spionroboten som flyger inomhus

En ny flygande spionrobot som fjärrstyrs via tråd har obegränsad flygtid och levererar högupplöst video.

Publicerad

Små flygande övervakningsrobotar "Unmanned aircraft systems", UAS, är vanligtvis fjärrstyrda via radiokommunikation och navigerar ofta via GPS. Det ger både för- och nackdelar.

Det amerikanska företaget Cyphy Works har tagit fasta på nackdelarna när de konstruerade sin nya Ease. Därför har de valt att fjärrstyra sin UAS via en kabel som förbinder roboten med manöverenheten. I kabeln finns bland annat strömmatningen som gör att Ease kan vara i luften under mycket lång tid. Det skiljer den från de flesta liknande robotar som via sina batterier oftast bara kan vara i luften omkring 20 minuter, enligt Cyphy Works webbplats. Avsaknaden av batterier ger även en mycket lägre vikt. Då roboten inte heller är beroende av GPS kan den även ta sig in genom fönster och flyga inomhus. Datorkraften kan också bli större då datorn finns i manöverenheten och inte i roboten. Dessutom blir det möjligt att sända mycket högupplöst video från robotens kamera då signalerna går via kabel.

- Jag har alltid gillat att kringgå tekniska problem. Kan man göra något enkelt så gör det, säger Helen Greiner som är vd för Cyphy Works till UAS-sajten Auvsi.

Men det finns ett litet batteri ombord. Det används för att driva roboten tillbaka om kabeln går sönder.

Målgruppen för Ease är militären, polisen och räddningsarbetare som kan låta roboten flyga in i byggnader för inspektion eller övervakning. Men den kan även användas för externa kontroller av byggnader, broar och andra konstruktioner som skadats.