Populärteknik

Här är första helt digitala radiosändaren

Sändarens huvudkomponenter är en integrerad krets som skapar en bitström och en antenn. Foto: Cambridge Consultans
Sändarens huvudkomponenter är en integrerad krets som skapar en bitström och en antenn. Foto: Cambridge Consultans

Brittiska forskare har utvecklat en digital radiosändare som saknar analoga kretsar.

Publicerad

Brittiska innovationsföretaget Cambridge Consultans säger sig vara först med att ha utvecklat en radiosändare som enbart byggs med digitalteknik. Sändaren som döpts till Pizzicato saknar alltså helt och hållet analoga kretsar.

Enligt ett pressmeddelande är radiosändaren byggd kring en integrerad krets som genererar en bitström plus en antenn. I sändaren finns inga konventionella radiokomponenter eller någon D/A-konverter.

Via patenterade algoritmer görs den mycket snabba databearbetningen i realtid vilket gör det möjligt att med standardiserad digitalteknik direkt generera högfrekventa radiosignaler.

- I våra första tester skapade vi 14 simultana signaler i en basstation för mobilnät, säger Monty Barlow som är chef för trådlös teknik hos Cambridge Consultans.

Den helt digitala konstruktionen gör att sändaren kan programmeras för att generera valfria kombinationer av signaler för valfri bärarfrekvens på ett sätt som är omöjligt i konventionella sändare, skriver företaget.

Förhoppningen är att den nya tekniken ska kunna användas för såväl "prylarnas internet" som i det kommande mobilsystemet 5g.


Följ Ny Teknik på Facebook!