Karriär

De kan få finaste teknikpriset

Från vänster: Lennart Lindblad, Autoliv, Stina Ehrensvärd, Yubico, med säkerhetsnyckeln Yubikey och Hans Hertz, KTH, Metaljet.
Från vänster: Lennart Lindblad, Autoliv, Stina Ehrensvärd, Yubico, med säkerhetsnyckeln Yubikey och Hans Hertz, KTH, Metaljet.

Ingenjörerna bakom trepunktsbältet, datanyckeln Yubikey och röntgenkällan Metaljet är nominerade till Polhemspriset.

Publicerad

Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer för "teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem". Vem eller vilka som vinner avslöjas den 15 november, men nu har det släppts vilka som är nominerade i år.

  • Lennart Lindblad, som bland annat utvecklade trepunktsbältet och startade företaget som i dag är Autoliv.
  • Stina och Jakob Ehrensvärd med företaget Yubico, som har utvecklat säkerhetsnyckeln Yubikey, en USB-lösning som i dag används av till exempel Google.
  • Hans Hertz och Oscar Hemberg, som har utvecklat Metaljet, röntgen med en snabb stråle av flytande metall. Låg bakom avknoppade KTH-företaget Excillum.

Priset består av Polhemsmedaljen i guld och 250 000 kronor. Polhemspriset har sedan 1876 gått till en lång rad svenska ingenjörer och uppfinnare, som Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925) och Petra Wadström, för vattenrenaren Solvatten (2013).

Prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!