”Världens sämsta idé att bli bäst i världen på ai”

2019-01-10 19:30  

It-forskaren Johan Magnusson är gäst i nya avsnittet av Digitala influencer-podden.

Nu är ett nytt avsnitt här av Digitala influencer-podcasten, som it-konsultföretaget Consid gör i samarbete med Ny Teknik. I serien träffar Consids vd Peter Hellgren digitala förebilder – denna gång forskaren Johan Magnusson.

Lyssna på det nya avsnittet av Digitala influencer-podden här.

Johan Magnusson är docent vid Institutionen för Tillämpad IT vid Göteborgs universitet och bedriver forskning om balanseringen av innovation och effektivitet inom digitaliseringsarbete.

– Regeringen har bestämt att vi ska bli bäst i världen på ai. Det är världens sämsta idé. Vi har inga investeringar och ingen data. Vi skulle kunna bli bäst på etisk och hållbar ai men att bli bäst på ai generellt är bara dumt och en kostnad för oss som nation, säger han i samtalet med Peter Hellgren.

Johan Magnusson är också föreståndare för Swedish Center for Digital Innovation. Det är ett forskningscenter där forskare från Göteborgs universitet, Umeå universitet och Handelshögskolan i Stockholm ingår Han sitter i juryn för CIO Awards och arbetar som rådgivare inom it-styrning.

”Digitalisering är en religion”

I podcasten diskutera Peter Hellgren och Johan Magnusson bland annat innovation, digitalisering, datasäkerhet och blockkedjeteknik, från både forskningens och näringslivets perspektiv.

– Digitaliseringen – det är ju en religion, säger Johan Magnusson.

Tidigare avsnitt:

Ann Hellenius, strategisk it-chef Scandic

Per Grankvist, författare och journalist

Joacim Damgard, Microsoft

Så lyssnar du på Digitala influencer-podden

Consid och Ny Teknik släpper ett nytt avsnitt av podcasten varannan vecka där Consids vd Peter Hellgren möter olika profiler inom digitalisering.

Du hittar podden i din podspelare genom att söka på Digitala influencer-podden.

Den finns även att lyssna på i datorn via bland annat Acast eller Apple Podcaster.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt