#114 – Amaras lag: Drömmen om dronttacos

2022-06-21

Ny Tekniks Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello funderar kring vilket kött som egentligen kommer att vara det normala i framtiden – det odlade eller det konventionella.

Odlat kött, isbjörnssvans och mammutmilkshake. Låter det osannolikt att det här blir en del av vår matkultur? Var inte så säker på det. Den 5 augusti 2013, klockan 13 lokal tid, visades världens första hamburgare av labbodlat kött upp för journalister och akademiker i London. Nära ett decennium senare har vi fortfarande inget odlat kött i våra lokala matbutiker. Men globalt beräknas hundratals bolag jobba med utveckling av det slaktfria köttet, och i Singapore har en restaurang fått servera odlad kyckling. Är det här framtiden? Och kommer utvecklingen i kombination med andra tekniker i så fall att leda till helt nya rätter och möjligheten att smaka på allt från dinosaurie till dronttacos, samtidigt som vi potentiellt kan minska utsläppen av växthusgaser från våra matsystem? Amaras lag tar i avsnittet hjälp med perspektiven av Johan Jörgensen, som är medgrundare av Sweden Foodtech. Han menar att mat förändras hela tiden och att vi inte kan tänka oss att laga mat ur en kokbok från 1970-talet i dag. Vi kan därför inte utgå från att det vi äter i framtiden är detsamma som vi äter nu. Men kommer vi verkligen att vilja äta odlat kött?

Debatt