Samhälle

Nu införs gränsvärden för PFAS för flera livsmedel

Nästa år införs gränsvärden för PFAS-ämnen i bland annat ägg. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Höga halter av hälsofarliga och hormonstörande PFAS-ämnen har hittats i kött och ägg i bland annat Danmark och Tyskland. Nu ska EU-gemensamma gränsvärden införas för PFAS i både livsmedel och dricksvatten för att få ner nivåerna, rapporterar Vetenskapsradion.

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns på många ställen i samhället – bland annat i smink, stekpannor, regnkläder, skor, samt i livsmedel och dricksvatten. PFAS har kallats "evighetskemikalier", eftersom ämnena inte bryts ner i naturen.

Under sommaren har EU:s medlemsländer fattat beslut om att införa gemensamma gränsvärden för PFAS i kött, fisk och ägg, efter ett förslag från EU-kommissionen. De nya gränsvärdena är satta efter en riskbedömning gjord av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa).

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här