Karriär

Hon letar efter vrak – långt under isen

The Grumman J2F Duck var ett amerikanskt, enmotorigt kustbevakningsplan. Ett av dessa flygplan försvann på Grönland 1942.
The Grumman J2F Duck var ett amerikanskt, enmotorigt kustbevakningsplan. Ett av dessa flygplan försvann på Grönland 1942.
Jaana Gustafsson.
Foto: North South Polar Inc
Jaana Gustafsson. Foto: North South Polar Inc

Ett amerikanskt kustbevakningsflygplan på Grönland kraschade och försvann 1942. Sjuttio år senare har svenska markradarexperten Jaana Gustafsson försökt att hitta det.

Publicerad

I november 1942 var ett enmotorigt kustbevakningsflygplan av typen J2F Duck från tillverkaren Grumman på väg tillbaka till ett fartyg vid kusten. De två besättningsmedlemmarna hade med sig en amerikansk soldat som skadat sig i ett flygplanshaveri längre in på Grönland. Men planet återvände aldrig.

Vädret hade snabbt blivit sämre, och av någon orsak kraschade planet. Nu ligger det infruset i isen någonstans på sydöstra Grönland.

Jaana Gustafsson är markradarexpert på teknikkonsultföretaget Tyréns. Från sina år på Malå Geoscience i Västerbotten kan hon utrustningen som skulle användas när US Coast Guard i somras för andra gången gav sig ut för att söka efter planet.

Under en vecka i augusti tältade expeditionen på isen. De undersökte tio platser. Jaana Gustafsson och två klätterguider gick på rad fram och tillbaka i täta parallella linjer över områden på 10 000 kvadratmeter vardera.

Jaana Gustafsson gick i mitten med sin markradar, och var förbunden med guiderna via rep.

Isen i det här området är fullt av djupa sprickor.

– Men jag kände mig inte rädd en enda gång, tack vare guiderna.

På nätterna var det ett par minusgrader, på dagarna steg temperaturen till mellan fem och femton plus.

– På morgonen var det lätt att gå, när snön var frusen. När vi gick hem på kvällen var det som att gå i slush.

De första åren låg The Grumman Duck uppe på isen. Med tiden har det sjunkit ned, och kan nu ligga på mellan tio och tjugo meters djup. Men osäkerheten är stor, eftersom man inte vet hur isen har rört sig.

På de ställen där Jaana Gustafsson såg något intressant med sin markradar smältes små hål i isen och en kamera sänktes ned. Men det var inte lätt att tolka resultaten av markradarn.

– Sprickorna gav samma respons som ett föremål skulle ge. Jag fick gå på känsla.

De letade även efter tre döda kroppar.

– När jag väl var där var det som vilket jobb som helst. Men när vi lämnade USA för att åka i väg på expeditionen var anhöriga till besättningsmännen med och vinkade av oss. Det blir en speciell känsla.

US Coast Guard har ännu inte offentliggjort några resultat från expeditionen och därför får inte Jaana Gustafsson avslöja det.

”Alla våra soldater ska återföras hem”

I USA finns en del inom försvaret, JPAC, som enbart arbetar med att leta upp soldater som försvunnit i militära insatser eller konflikter. Grunden är att ingen amerikansk soldat ska överges och att kvarlevor ska återföras och identifieras.

Uppdraget är att söka efter de 83 000 amerikaner som fortfarande saknas. Mottot är ”Until they are home”.