Övriga nyheter

Roboten tar inte ditt jobb – den samarbetar

Den har två armar och kan arbeta säkert tillsammans med människor. Ny Teknik har mött Yumi, ABB:s första samarbetande robot.

Publicerad

Ena armen plockar upp ett grönt plastlock. Den andra hämtar en vit plastbit som montören Elin Glimberg först försett med en gummiring. Med båda ”händerna” sätter Yumi locket på plats och sträcker sig efter nästa.

Det som skiljer Yumi från ABB:s andra robotar är att den är lätt – hela roboten väger 38 kilo – och kan jobba sida vid sida med människor utan de säkerhetsstaket som de klassiska ABB-robotarna kräver.

Armarna är vadderade och det ska inte gå att klämma sig när roboten vrider och vänder på armarna. Om något kommer i vägen så upptäcker roboten det och stannar direkt.

Jag provar. När Yumi ska hämta ännu en plastbit sätter jag handen i vägen. Det blir en lätt knuff – så stannar den.

Demostationen ska visa på robotens färdigheter. I första hand är Yumi tänkt för monteringsjobb i elektronikindustrin. Där pågår en snabb automatisering som ABB vill haka på. Fast Yumi kan användas inom alla typer av lätt montering. Griparmarna kan lyfta upp till ett halvt kilo med hög precision.

– Det öppnar för automation inom nya områden där vi tidigare inte haft något att erbjuda, säger marknadschefen Stefan Drakensjö.

Precis som de flesta samarbetande robotar är Yumi enkel att programmera. För att få roboten att gå till en viss punkt är det bara att ta tag i armen, dra den dit och markera punkten på en pekskärm.

Jag får prova och på några minuter har jag lärt Yumi att plocka upp min penna och dra ett streck i anteckningsblocket.

Yumi tillverkas i ABB:s kinesiska robotfabrik och de första exemplaren ska rullas ut ”inom kort”. Yumi kan fås med inbyggda kameror, gripdon och transportband med en upplyst yta där roboten kan ”se” komponenterna som den ska plocka upp.

Diskussioner pågår med kunder inom flera olika användningsområden och förhoppningarna på detta nya område är höga. På sikt kan det komma fler robotar i Yumi-familjen.

I våras köpte ABB dessutom det tyska företaget Gomec som utvecklat en samarbetande robotarm som lanserades i tre storlekar förra sommaren. Gomtec håller nu på att integreras i ABB men det finns ännu inga uppgifter om när ABB-versionen kommer att lanseras.

När den kommer blir ABB en direkt konkurrent till den danska uppstickaren Universal Robots som räknar med att sälja 4 000 av sina enkla robotarmar i år. Universal Robots köptes i dagarna av det amerikanska företaget Teradyn.

Samarbetande robotar

Samarbetande robotar kallas även kollaborativa robotar, en översättning av den engelska benämningen ”collaborative robots”.

De är lättare och billigare än traditionella industrirobotar, enkla att programmera, har inbyggda sensorer som känner av om någon kommer i vägen och ska kunna fungera som hantlangare åt mänskliga operatörer.

Försäljningen av samarbetande robotar förväntas tiofaldigas på fem år. Här är några andra samarbetande robotar:

Roberta från ABB/Gomtec.

UR från Universal Robots (uppköpta av amerikanska Teradyne).

Sawyer och Baxter från Rethink Robotics.

Nextage från Kawada Industries.

Iiwa från Kuka.

CR-35iA från Fanuc.