Övriga nyheter

Lyft för KTH:s vecka om jämställdhet

Jämställdhet leder till rättvisa och bättre resultat, anser blivande ingenjörerna Ellinor Håkansson (t v) och Jessika Jonsson som är projektledare för KTH:s Jämställdhetsvecka.
Jämställdhet leder till rättvisa och bättre resultat, anser blivande ingenjörerna Ellinor Håkansson (t v) och Jessika Jonsson som är projektledare för KTH:s Jämställdhetsvecka.

Jämställdhetsveckan på KTH i år var större än någonsin förr. Men vissa förändringar går långsamt. ”Det har varit en tredjedel tjejer på KTH väldigt länge nu”, konstaterar Ellinor Håkansson, en av projektledarna bakom veckan.

Publicerad

– Det finns ett stort intresse för jämställdhet, både bland studenterna och bland företagen. Det är ett hett ämne, så vi tänkte – varför inte utnyttja det? säger projektledaren Jessika Jonsson som pluggar samhällsbyggnad på fjärde året.

Tillsammans med Ellinor Håkansson ledde hon projektgruppen för Jämställdhetsveckan som hölls för femte gången i slutet av februari. Även Ellinor Håkansson är fjärdeårsstudent men på industriell ekonomi.

I år var det lättare att få företag som sponsorer och deltagare, så antalet programpunkter var fler än någonsin. Företag som NCC, Acando, Accenture, Netlight, Dice, Nordnet och Saab medverkade vid föreläsningar, seminarier, workshoppar och mingel. Mer än 1 000 studenter var föranmälda till programpunkterna.

Projektgruppen, som utöver de två ledarna har bestått av åtta andra kvinnliga studenter, har satsat mycket på marknadsföring av arrangemanget.

– Vi har haft som mål att rikta oss mot både kvinnor och män, inte bara mot kvinnliga studenter. Vi försökte också få in killar i projektgruppen, men lyckades inte, säger Jessika Jonsson.

Nästa mål var att även publiken skulle vara så jämställd som möjligt. Till de mer manligt kodade eventen, som spelutvecklaren Dices frukostträff, blev resultatet faktiskt 50/50.

– Vi tror starkt på att om det ska hända något i jämställdhetsfrågan måste både kvinnor och män engagera sig, säger Ellinor Håkansson.

Hon och Jessika Jonsson sitter i styrelsen för Malvina som är KTH:s kvinnliga nätverk. Malvina har cirka 1 000 medlemmar och syftet är att knyta ihop kvinnliga studenter med varandra, och med näringslivet. Det var den tidigare Malvinaordföranden Donna Hanafi som startade Jämställdhetsveckan 2012.

Varför valde just ni att ta på er jobbet i år?

– Jämställdhetsfrågan är en hjärtefråga, och KTH är en plats där den verkligen behöver lyftas. Det handlar om rättvisa, om lika möjligheter men också om att diversifierade grupper presterar bättre och har större innovationskraft. Jämställdhetsveckan är ett bra, konkret forum där man kan göra något praktiskt för att påverka. Och så är det roligt att jobba i projekt, säger Ellinor Håkansson.

Många verkar tro att Sverige redan är jämställt och att frågan inte behöver diskuteras mer, påpekar Jessika Jonsson. Hon säger att siffrorna blir bättre, men att dåliga attityder finns kvar. Och vissa siffror förändras trögt, anser Ellinor Håkansson:

– Det har varit en tredjedel tjejer på KTH väldigt länge nu. Det går framåt sjukt långsamt.

När det handlar om attityder tycker de två studenterna att den värsta är att tjejer förväntas förstå mindre av tekniska ämnen. Det skapar en självbild hos tjejer att matte eller teknik inte är något för dem. Och den som har vågat ta steget och läser en teknisk utbildning riskerar att inte känna sig hemma.

Men Ellinor Håkansson anser ändå att både kunskap och attityder kring jämställdhet på många sätt har blivit bättre på KTH de senaste två tre åren. Men vissa saker lever kvar. I läroböcker och övningar finns ett tydligt mönster:

– Exemplet är alltid en han! Och ta bilden av en ingenjör som förmedlas: en vit medelålders man i stålbågade glasögon, säger hon.

De två projektledarna märker i sina kontakter med näringslivet att det finns en ökad medvetenhet om och intresse av jämställdhet.

– Vissa branscher har vaknat till mer än andra, till exempel it. Som samarbetspartner till Jämställdhetsveckan ville vi helst ha företag från olika branscher, men det blev två it-företag eftersom det var de som jobbade med frågorna på ett genuint sätt. De tycker att jämställdhet är viktigt på riktigt, säger Jessika Jonsson.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!