Övriga nyheter

Det nya systemet känns som att komma hem

Win+piltangenten gör det enkelt att bestämma hur stor del av skärmen ett program ska få.
Win+piltangenten gör det enkelt att bestämma hur stor del av skärmen ett program ska få.
Möjligheten att markera med en ”penna” på en webbsida är ny, och att dela sidan med noteringarna vidare.
Möjligheten att markera med en ”penna” på en webbsida är ny, och att dela sidan med noteringarna vidare.

Efter två veckor med Windows 10 kan Ny Teknik konstatera att Microsofts operativsystem känns hemtamt igen, efter förvirringen som uppstod i Windows 8. Här är intrycken efter de första veckornas användning.

Publicerad

Jag hade förväntat mig en smidigare uppgradering från Windows 8.1 till Windows 10. Men det krävs några vändor in i Windows Update. Till slut, efter ett par timmars bråkande, är allt klart.

Återkomsten av startmenyn är en av de stora nyheterna. Den är en kombination av den traditionella varianten, som vi känner igen från Windows 7, och brickorna från Windows 8: Genvägar till de mest använda programmen möter realtidsuppdateringar i brickutförande. Och det här är en lösning som på sikt kan bli riktigt bra.

Jag gillar också att Windows fått virtuella skrivbord. Det innebär att skrivbordsytan är större än skärmen på min dator. Med tangentbordskombinationer (Ctrl+Win+piltangent) hoppar jag mellan de olika delarna. Jag uppskattar också tangentbordskombinationerna (Win+piltangent) som gör det enkelt att bestämma hur stor del av skärmen ett program ska få. Går väldigt mycket snabbare än att justera storleken med muspekaren.

En annan viktig och välkommen skillnad jämfört med Windows 8 är att användargränssnittet numera hänger ihop på ett bättre sätt. I Windows 8 satt det brickcentrerade och fullskärmsorienterade gränssnittet i förarsätet, medan det traditionella skrivbordet hade en mer tillbakadragen roll. Nu fungerar de två koncepten ihop på ett bättre sätt.

Nästa steg är att testa nya webbläsaren Edge. Jag bestämmer mig för att göra det från kontorets fåtölj och tar därför loss plattans tangentbord. Upptäcker då ytterligare en gränssnittsdetalj: Jag svarar ja på frågan om jag vill aktivera pekskärmsläget och har plötsligt en platta som påminner mer om Windows 8. Microsoft är på rätt väg här, med ett gränssnitt när en dator används på ett bord och ett annat när den används som platta.

Nya finesser i Edge är bland annat en läsvy som bara visar artikeln jag vill läsa, men inte puffar till andra, webbplatsens menyer och annonser, och en läslista där sånt som inte hinns med nu kan sparas till senare. Möjligheten att “kladda” på en webbsida, med överstrykningspenna och textrutor, innan den delas med kollegor är också ny.

Jag hamnar på Youtube. Filmen går i slowmotion. Och utan ljud. Eftersom jag har ett svagt minne av att ha läst ett inlägg på nätet där en person haft liknande problem och uppspelningshastigheten löst sig så fort ljudet är tillbaka i högtalarna, är det där jag börjar.

Trycker på Windows-knappen på mitt tangentbord för att få upp sökrutan. Skriver in ljud, skickas till Enheter i inställningarna. Men där finns inga ljudinställningar. Efter lite letande visar det sig att ett till utseendet “gammalt” fönster öppnat sig i bakgrunden. Helt sammanhållet är inte gränssnittet ännu.

Men det kommer nog. Beskedet från Microsoft är att 10:an är den sista stora lanseringen. Från och med nu är det gradvisa uppdateringar som gäller.

Uppgraderingen till Windows 10 är gratis för majoriteten av världens Windows-användare. Och eftersom systemkraven inte skiljer sig från sjuan är det svårt att hitta några anledningar att avstå.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Gratis uppdateringar

Uppdateringen till Windows 10 är gratis för de flesta Windows-användare. Planen är att operativsystemet ska bli den sista stora Windowslanseringen från Microsoft. Från och med nu är det stegvisa förbättringar som gäller.

Systemkraven är lågt ställda: En processor på 1 GHz, 2 GB internminne och 16 GB på hårddisken.

BRA +

Hemtamt utseende spetsat med nya funktioner.

Låga systemkrav.

DÅLIGT -

Fortfarande inte helt enhetligt gränssnitt.

Frågetecken kring användarnas integritet.

Gratis uppgradering för de allra flesta.