Xi och Obama tror på ny energiteknik

2014-11-20 07:30  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Kinas och USA:s gemensamma utspel förra veckan om att minska sina utsläpp av växthusgaser, är ett av de största klimatpolitiska framstegen hittills.

Det ligger många års diplomatiskt slit bakom att länderna – som står för 42 procent av världens växthusgasutsläpp – nu går ihop för att minska hotet mot jordens klimatsystem. The Guardian beskriver hur president Bush redan 2007 påbörjade förberedelserna för ett bilateralt klimatavtal med Kina.

Obamas och Xis framträdande ruckar balansen mellan de två block som har förlamat FN:s klimatförhandlingar:

Gänget kring Kina – Indien, Sydafrika, Brasilien och Ryssland – som anser sig ha rätt till fritt blås vad gäller utsläppen för att snabbt kunna öka levnadsstandarden, och gänget kring USA – Australien och Kanada – som inte velat gå med på något avtal där världens största utsläppare, Kina, inte är med.

Plötsligt möts de två rivaliserande gängledarna och går hand i hand. Supportersvansarnas argument håller inte längre. Det bådar gott inför klimatmötet i Paris om ett år, då ett nytt FN-avtal ska sättas.

Men de två supermakternas löften är inte tillräckliga för att undvika det så kallade tvågradersmålet, en uppvärmning som orsakar svårhanterliga klimatförändringar. Hur stora minskningar som utlovas hittar du här. Miljörörelsen kräver mer, och det är också deras uppgift.

Desto mer bekymmersamt är det att klimatminister Åsa Romson stämmer in i miljörörelsens retorik. Hennes uppgift är precis den motsatta, nämligen att bygga förtroende och goda relationer med dessa världens mäktigaste klimatländer, och att se de nya politiska möjligheterna i stället för tillkortakommandena.

För energisektorn är signalen tydlig. Med sitt utspel markerar de två supermakterna att de tror på ett skifte från kol och olja till nya och förnybara energikällor och innovationer. Och att el- och vätgasbilar, biobränslen, sol- och vindkraft, smarta elnät och oräkneliga andra tekniker som leder till effektivare energianvändning inte är ett hot mot ekonomisk utveckling, utan snarare en förutsättning för fortsatt välstånd.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt