Opinion

”Vindkraften har också sin 'uranbrytning'”

Det finns flera storskaliga satsningar på vindkraft och det går att använda olika tekniska lösningar i vindkraftverk. De effektivaste är dock så kallade direktdrivna turbiner som inte behöver underhållskrävande växellådor och är flera ton lättare än konventionella designer. Foto: Scanpix
Mikael Höök, forskare på Uppsala Universitet.
Hanna Vikström – forskare på Uppsala Universitet.

DEBATT. De sällsynta jordartsmetallerna spelar en allt större roll för den "gröna" miljövänliga tekniken. De ingår bland annat i elbilarnas batterier och i vindsnurrornas turbiner. Men att utvinna dem är en lika skitig hantering som att bryta uran. Det skriver forskarna Mikael Höök och Hanna Vikström.

Grön och modern energiteknik är en populär vision som idylliskt målas upp utan utsläpp eller skador på omvärlden. Stämmer detta eller blundar man bara för myntets andra sida? Energin är förvisso förnybar men resurserna som används för att bygga tekniken är ändliga. Vi kan helt enkelt inte utvinna jordens resurser och samtidigt tro att vi har ett hållbart samhälle som inte påverkar vår gemensamma omvärld.

Ett samhälle utan smartphones, plattskärmar, USB-minnen och grön energiteknik som vindkraft är svårt att tänka sig. Modern energiteknik kräver bland annat sällsynta jordartsmetaller, speciellt neodym som används främst till permanentmagneter i så väl generatorer som hårddiskar och elektronik. Utan dessa viktiga byggstenar skulle vi inte kunna ha dagens teknikorienterade samhälle. Flertalet studier har även nyligen identifierat tillgången på sällsynta jordartsmetaller som en flaskhals för den gröna teknikexpansionen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här