Viktiga val om schlager och Jas

2014-05-14 06:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Ordet supervalår är redan uttjatat, men nu använder jag det ändå. För den här våren kryllar det av val som påverkar oss i Sverige.

I lördags natt valde tv-tittarna i Europa en skäggig dam till vinnare av Eurovision song contest. En orsak till segern var att visa att nu är det dags att slänga fördomar och diskriminering mot medmänniskor överbord.

Om två veckor är det val till Europaparlamentet. Förra gången, 2009, var röstdeltagandet i Sverige 45 procent. Det är ingen imponerande siffra, men jag har på känn att fler går till urnorna i år. Ett gott skäl är att hålla nere de nationalistiska och högerextrema gruppernas inflytande över EU:s politik.

Ett annat skäl är förstås att ta ställning i frågor man tycker är viktiga. Parlamentets inflytande är stort och politiken i EU påverkar utvecklingen i Sveriges inom exempelvis energi, forskning, telekom, industri, klimat och miljö.

I nästa nummer av Ny Teknik kommer en stor valguide där partierna redogör för sina ­åsikter inom några av de viktigaste frågorna.

Andra, märkliga, folkomröstningar pågår österut. Först på Krim och i söndags i Donetsk, där de rysktalande befolkningarna plötsligt fick rösta på om de vill tillhöra Ukraina eller ej. Spänningarna mellan president Putin och oss i Europa lyfter tillbaka nästan förlegade åsikter om behovet av militär upprustning och säkerhet i politiken.

Det leder mig över till en helt annan folkomröstning. På söndag röstar schweizarna om huruvida deras regering ska få köpa 22 Jas Gripen eller inte. Det har varit många turer kring affären, och vad som nu står på spel berättar Ny Tekniks reporter Niklas Dahlin och tecknare Jonas Askergren om på sidan 12–13. Med ett ja blir det också klart att det svenska försvaret köper 60 Gripen E. Blir det nej är framtiden mer oviss för det som hittills har varit Sveriges enskilt största industriprojekt.

Bara hälften av världens befolkning lever i demokratier, enligt Economist democracy index. Exemplen visar vikten av att ta vara på sin rätt att rösta.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Ledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt