Opinion

”Vi tryggar Litauens el”

Utläggning av Estlink mellan Estland och Finland. Jaroslav Neverovic, Litauens energiminister och Anna-Karin Hatt, it- och energiminister. Foto: ABB/Andrius Ufartas/Patrick Trägårdh
Anna-Karin Hatt, it- och energiminister Foto: Patrick Trägårdh
Jaroslav Neverovic, Litauens energiminister Foto: Andrius Ufartas
Så här såg det ut när ABB lade sjökabeln Estlink mellan Finland och Estland och så kommer det att se ut när sjökabeln Nordbalt mellan Sverige och Litauen ska läggas de närmaste åren. Foto: Gösta Bergström

DEBATT. EU-kommissionen bidrar med 175 miljoner euro för att koppla samman de svenska och litauiska elsystemen. Kraftkabeln, Nordbalt ska minska Litauens beroende av dyra fossila bränslen och trygga elförsörjningen, skriver Anna-Karin Hatt och Jaroslav Neverovic, energiministrar i Sverige respektive Litauen.

Europa står inför stora utmaningar. I en allt mer globaliserad värld, som just nu präglas av ekonomisk turbulens, måste vi bli bättre på att klara och stärka vår konkurrenskraft. Samtidigt måste vi, i skuggan av den ekonomiska krisen, möta klimatförändringarna.

Nyckeln till både ökad konkurrenskraft och minskad klimatpåverkan är en allt tryggare och allt mer hållbar energiförsörjning, som kan bidra till ökad konkurrenskraft, större leveranssäkerhet och till minskad klimatpåverkan, i våra respektive länder och i Europa som helhet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här