”Vi ska kriga mot terrorn med kunskap”

2015-11-18 13:30  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Krig är inte det enda verktyget mot terrorismen. Vi kan också sprida information och knyta starka band på nätet. Vi gör det hela tiden men det kan ske mer målmedvetet, med massiva och långsiktiga insatser där tekniken används för att föra människor samman och sprida kunskap, skriver Anna Troberg fd partiledare Piratpartiet.

Terrorismen har alltid vandrat i mänsklighetens skugga – ibland nära, ibland lite längre bort – men alltid redo att göra comeback. I dag är den närmare än någonsin. Den direktsänds rakt in i våra hem. Bilder av lemlästade kroppar flimrar obönhörligen förbi. Det går inte att värja sig. Det som händer där kan lika gärna hända här. Nästa gång drabbas jag eller någon jag älskar. Om vi inte gör något.

Vi tänker alla så här. Vi konstaterar alla att något måste göras. Vi vill alla att vansinnet ska ta slut. Det som skiljer oss åt är inte intentionen, utan hur vi tror att det är bäst att ta sig an uppgiften. Dessvärre tycks det mest populära verktyget i antiterrorverktygslådan vara krig. Det är det människor ropar efter i kommentarsfält på internet. Det är det makthavare lovar.

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 förklarade president Bush krig mot terrorn. Våld kan ibland vara nödvändigt, men våld tenderar att föda mer våld. Kriget mot terrorn har även underminerat vår egen frihet. I jakten på terrorister i cyberrymden har regering efter regering åsidosatt lagar och överenskommelser om mänskliga rättigheter och istället låtit underrättelsetjänsternas godtycke och teknikens möjligheter sätta ramarna för verksamheten. Vår personliga integritet skyddas inte längre av lagen, utan av en lös förhoppning om att de som har makten vill och alltid kommer att vilja vårt bästa.

Den goda nyheten är att det finns alternativ. Den dåliga nyheten är att de går stick i stäv med det dagens människor är vana vid. De kräver nämligen att vi slutar vara reaktiva och börjar arbeta mer proaktivt och långsiktigt.

Kriget mot terrorn är ofantligt dyrt. Tänk om dessa pengar istället användes för att föra människor samman. Det finns ingen anledning att tro att det bara är terrorister som kan sprida information och knyta starka band på nätet. Vi andra gör det hela tiden. Tänk om vi gjorde det bättre och mer målmedvetet. Jag talar inte om att dela fler kattbilder på Facebook. Jag talar om massiva och långsiktiga insatser där tekniken används för att föra människor samman och sprida kunskap och erfarenheter över kulturella och geografiska gränser.

Internetanvändandet ökar, men fortfarande saknar 60 procent av världens befolkning tillgång till internet hemma. Vi har tekniken, men den måste göras tillgänglig för fler. I katastrofområden och i totalitära stater måste vi utifrån hjälpa människor att få tillgång till uppkoppling. Länder som saknar ekonomiska muskler måste få hjälp att bygga en väl fungerande infrastruktur. Dessutom måste alla ha konkret möjlighet att koppla upp sig till den. Det räcker inte att någon i varje samhälle har hårdvaran och kunskapen. En somalisk flicka och en svensk 90-åring ska ha samma möjlighet att på egen hand utforska världen som en dataingenjör i Kista eller en modebloggerska på Stureplan.

Det finns redan många organisationer som arbetar för att göra detta till verklighet. One Laptop Per Child har givit två miljoner barn i 42 länder chansen att lära med hjälp av en egen dator. Wikimedia samlar tusentals frivilliga runt om i världen kring det gemensamma målet att sprida gratis kunskap genom bland annat Wikipedia. Viljan finns. Det är dags att ta vara på den.

Det finns inget universellt botemedel mot militant extremism, men alla insatser som minskar avstånden mellan människor – inte bara de geografiska – bidrar till att rekryteringsbasen för extrema grupper minskar. Terrorism föds inte ur intet. Extrema ideologier lockar för att de ger ett sammanhang och självkänsla till dem som saknar det. En svensk kille som går in med ett svärd på en skola och en kille med rötter i Mellanöstern som går in med ett automatvapen på en rockklubb har antagligen mer gemensamt än någon av dem skulle erkänna. Tänk om de fått möjlighet mötas innan extremismen slog klorna i dem. Kanske hade de känt igen något av sig själv i den andre. Kanske hade de gjort helt andra val.

Anna Troberg, författare och fd partiledare för Piratpartiet

Mer om: Piratpartiet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt