Opinion

”Vi ska kriga mot terrorn med kunskap”

En somalisk flicka ska ha samma möjlighet att utforska världen som en dataingenjör i Kista. Det finns redan många organisationer som arbetar för att göra detta till verklighet. One Laptop Per Child har givit två miljoner barn i 42 länder chansen att lära med hjälp av en egen dator. Foto: Knight Foundation
Anna Troberg, författare och fd partiledare för Piratpartiet

DEBATT. Krig är inte det enda verktyget mot terrorismen. Vi kan också sprida information och knyta starka band på nätet. Vi gör det hela tiden men det kan ske mer målmedvetet, med massiva och långsiktiga insatser där tekniken används för att föra människor samman och sprida kunskap, skriver Anna Troberg fd partiledare Piratpartiet.

Terrorismen har alltid vandrat i mänsklighetens skugga – ibland nära, ibland lite längre bort – men alltid redo att göra comeback. I dag är den närmare än någonsin. Den direktsänds rakt in i våra hem. Bilder av lemlästade kroppar flimrar obönhörligen förbi. Det går inte att värja sig. Det som händer där kan lika gärna hända här. Nästa gång drabbas jag eller någon jag älskar. Om vi inte gör något.

Vi tänker alla så här. Vi konstaterar alla att något måste göras. Vi vill alla att vansinnet ska ta slut. Det som skiljer oss åt är inte intentionen, utan hur vi tror att det är bäst att ta sig an uppgiften. Dessvärre tycks det mest populära verktyget i antiterrorverktygslådan vara krig. Det är det människor ropar efter i kommentarsfält på internet. Det är det makthavare lovar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här