”Vi satsar för fullt på snabbladdning”

2013-09-21 07:41  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Det finns ingen motsägelse i att bygga ut snabbladdning längs med motorvägarna och samtidigt täcka in stadsregionerna. Vi ska sätta upp 50 snabbladdare i Sverige, Finland och Norge. Hittills har vi installerat två i Sverige men fler öppnar inom ett par månader, replikerar Fortums Markus Hökfelt.

Camilla Stålstad, Viktoria Swedish ICT, tror inte att snabbladdare längs med motorvägarna ska gynna elbilsåkandet för långa sträckor och el-entreprenören Johan Ehrenberg skriver i sin replik att Fortum har använt det ekonomiska stödet från Energimyndigheten till att sätta upp en snabbladdningsstolpe.

Fortum driver Nordens största projekt för att bygga snabbladdningsstationer för elbilar. Totalt ska vi sätta upp 50 stycken i Sverige, Finland och Norge. Arbetet startade hösten 2012 och 15 stolpar är i dag installerade, varav två stycken i Sverige. En på McDonalds i Lindvreten, i södra Stockholm och en på McDonalds i Uppsala men vi är i slutfasen för att öppna fler stationer inom ett par månader. Under 2013/2014 planerar vi för att resten ska installeras. Arbetet görs i samarbete med lokala partners.

För övrigt ser vi ingen motsägelse i att bygga ut snabbladdning längs med motorvägarna och samtidigt täcka in stadsregionerna. Motorvägarna sammanlänkar städerna och genom rätt placering uppfylls båda behoven.

Stationer kommer att vara på platser där man naturligt har tid för 20-30 minuters rast oavsett om man utgår från stadskärnan eller motorvägen. Vi ser också att i Norge, där elbilarna har störst genomslag hittills, används elbilen nu för längre resor sedan snabbladdningsstolparna installerades. Studier som genomförts i Danmark och i Japan där man följt bilarna via gps visar också att utbyggnaden av snabbladdare längs med vägarna ökar den längsta körsträckan som elbilarna används.

Under resans gång har det gjorts flera tekniska förbättringar, bland annat har vi lagt till ytterligare en standard (i dag har vi CHAdeMo och Combo) så att så många elbilar som möjligt ska kunna laddas.

Markus Hökfelt, försäljningschef Nya Tjänster, Fortum

Mer om: Elbilar Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt