”Vi missar inte värmepumparna”

2011-01-21 07:57  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. ”När det gäller möjligheten att sälja ett statistiskt överskott av förnybara värden ligger Sverige skyhögt över EU-direktivets mål och upptagen energi från värmepumparna finns med, svarar Paul Westin på Energimyndigheten.

Anders Lindfors debattartikel "Småhus - bortglömda energihjältar" (Ny Teknik 2011-01-19) innehåller faktafel. Upptagen energi från värmepumpar räknas med i den statistik som används för att räkna fram Sveriges förnybara andel. Sverige är en av åtta medlemsstater inom EU som har valt att redovisa värmepumpstatistiken. Statistiken för år 2009 visar att upptagen värme från värmepumpar gav det tredje största bidraget till den svenska andelen förnybar energi, drygt 9 TWh.

När det gäller möjligheten att sälja ett statistiskt överskott av förnybara värden ligger Sverige skyhögt över ökningstakten som medlemsstaterna ska följa för att nå förnybartdirektivets bindande mål (för Sveriges del handlar det om 49 procent). Därmed har Sverige redan i dag möjlighet att sälja ett statistiskt överskott till medlemsstater som inte når sin förväntade ökningstakt, eller riskerar att missa sitt bindande mål.

På EU-nivå pågår ett arbete med att ta fram en övergripande metod för insamling och beräkning av upptagen värme till värmepumpar. I väntan på detta har vi valt en relativt konservativ bedömning i statistikrapporteringen. Vi bedömer att all upptagen värme till berg-, jord- och sjövärmepumpar får räknas med. Däremot räknar vi med att endast hälften av luft-luft-värmepumparna klarar förnybartdirektivets effektivitetskrav. Upptagen värme till värmepumpar i fjärrvärmesystemen får överhuvudtaget inte räknas om värmekällan är avloppsvatten. Det gör att endast 40 procent av fjärrvärmesystemens värmepumpar kan räknas med.

Paul Westin
Chef för enheten för energimarknad och tillförsel på Energimyndigheten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt