Opinion

”Vi måste vässa pumplagen”

”Även om klimathotet är den stora ödesfrågan är det inte acceptabelt att ersättning av fossila drivmedel tränger undan matproduktion eller värdefulla biotoper”, skriver debattören. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Karin Svensson Smith.

DEBATT. Pumplagen har inte fungerat som det var tänkt. Etanolen dominerar och kritiken mot att göra bränsle av mat ökar runt om i världen. Det är dags för en långsiktig blocköverskridande överenskommelse och en uppdaterad pumplag, anser miljöpartiets Karin Svensson Smith.

Pumplagen kräver att bensinstationerna tillhandahåller förnybara drivmedel och den infördes 2005 på miljöpartiets initiativ. Motivet var att bryta personbilarnas totala beroende av oljebaserade drivmedel och bidra till en miljöomställning av transportsektorn.

Detta motiv är ännu mer angeläget idag. Men för att gå i takt med aktuell vetenskap och EU-direktiv bör pumplagen uppdateras och skärpas. Även om klimathotet är den stora ödesfrågan är det inte acceptabelt att ersättning av fossila drivmedel tränger undan matproduktion eller värdefulla biotoper.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här