Opinion

”Vi kan visa hur man får fart på innovationerna”

Innovation är inget mystiskt vid Mälardalens högskola.

En del hävdar att Sverige är världsbäst på innovationer som inte blir någonting. Men innovation är inget mysterium. I Mälardalen förädlas forskningen direkt i verkligheten och vi kan uppvisa lysande exempel. Men trots det missgynnas regionen av regeringen och de flesta forskningsfinansiärerna, skriver forskargruppen STAMP på Mälardalens högskola.

Nyligen lanserade EU-kommissionen sin innovationsstrategi som lyfter fram flera viktiga förutsättningar för att öka Europas konkurrenskraft: säkra kunskapsbasen, skapa starka forskningsmiljöer med samlad expertis samt skapa gynnsamma förutsättningar för innovationssystemet.  

Samtidigt som initiativet välkomnas tydliggör det Sveriges brist på en nationell innovationsstrategi, vilket även Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA betonar. Den största utmaningen gäller inte den svenska kunskapsbasen, utan förmågan att samverka och att hantera strukturerna som gör en effektiv samverkan mellan olika aktörer möjlig, till exempel finansiering och hantering av patent.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här