Opinion

”Vi kan dela mycket mer – för hållbarhetens skull”

Peter Waher är medlem i flera av IEEE:s arbetsgrupper om Internet of Things, och medgrundare av Trust Anchor Group.

DEBATT. Det finns fler saker än elsparkcyklar och bilar som kan delas på. I en hållbar stad byggd med gemensam standard kan system och saker delas av alla och resusrsslöseriet hejdas. Men då ska de stora aktörerna inte tillåtas ta kontrollen över den tekniska infrastrukturen, skriver Peter Waher IEEE och Trust Anchor Group.

Sverige ligger långt fram inom hållbarhetsområdet och rankas av FN som det OECD-land som kommit längst. Men det finns en risk att Sverige bygger in tekniska systemfel som gör det svårare att nå hållbarhetsmålen. Det är dags att formulera en politik för ökad ”samnytta” inom teknikområdet.

Som medlem i Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE – världens största organisation för tekniska experter – har jag förmånen att ingå i den grupp som ska ta fram en ny arkitektur, en standard, för Sakernas Internet och Smarta Samhällen. En öppen standard som gör att saker och sensorer kan kommunicera med varandra på ett säkert sätt oberoende av underliggande teknologi, och oberoende av leverantör.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här