Vi hittar Sveriges framtidshopp

2012-04-17 18:32  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Unga. Spännande. På väg upp. För femte året listar Ny Teknik och Affärsvärlden de 33 hetaste unga teknikföretagen. I kväll är det stor final för 33-listan på Berns i Stockholm.

Vad är den mest spännande tekniken? Listiga betalsätt för mobiler, som företaget Izettle utvecklat? Spelet Minecraft från Mojang som erövrar världen? Maxtruck som kan röra sig nästan magiskt? Eller någon innovation från de andra 30 bolagen?

Alla företag på listan har produkter som får ett innovationshjärta att klappa hårdare. En av mina personliga favoriter är Tomologic, som minskar materialspill vid skärande bearbetning. Avancerad matematik och praktisk verkstadsindustri på en gång.

Ny Teknik och Affärsvärlden har hittat många framgångsrika företag tidigt. På den första listan år 2008 fanns bland annat Tobii med. Företagets system för ögonstyrning har i?dag blivit en stor framgång. Nyligen gick Intel in som delägare. Det var tufft i början, säger grundaren John Elvesjö och minns bristen på riskkapital. Tobii höll ut och är i dag ett av de stora svenska teknikhoppen.

Spotify tar sig in på allt fler marknader. Olink fortsätter sin succé med reagenskit för proteiner. Kinesiska solceller blir billigare med teknik från svenska Midsummer.

Motsatsen finns också. Vissa bolag från tidigare 33-listor har gått i konkurs. Men trenden är klar: unga svenska teknikföretag kan erövra världsmarknader i sina nischer.

I år kom det in 250 nomineringar. Det har inte varit något lätt jobb att sålla fram 33 av dem. Många bolag utanför listan har också spännande affärsidéer och är framtidshopp.

De företag som klarade nålsögat kommer från olika områden. Bioteknik. Designade material. It och telekom. Webbtjänster och mobilappar. Och så vidare.

Listan visar mångfalden och styrkan i Innovationssverige. Ändå finns det problem. Många kämpar med att få in kapital i början. Privata svenska investerare i tidiga skeden är alltför få.

Många spännande företag blir uppköpta av utländska ägare. Det kan vara positivt, men vilka svenskägda bolag blir stora nog att skapa många jobb i Sverige?

Tillgången till riskkapital är en viktig fråga inför höstens innovationsstrategi från regeringen. Annie Lööf lovar i detta nummer av Ny Teknik att stärka innovationsklimatet. Det ska bli intressant att se de konkreta förslagen i höst.

I detta nummer kan du också läsa att Seabased börjar storskalig tillverkning av sina vågkraftverk. Företaget fanns på 33-listan redan år 2008. Energi är ett av de områden där genombrotten tar tid och kapitalbehoven är stora. Ett exempel på varför Sverige behöver mer långsiktigt kapital i de tidiga faserna.

Möjligheterna finns där, det visar 33-listan.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt