Opinion

”Vi fortsätter avveckla Svedberglabbet”

Katarina Bjelke, universitetsdirektör Uppsala universitet och Olof Karis, prefekt vid institutionen för fysik och astronomi där Svedberglabbet, TSL, är organisatoriskt placerat. Foto: Mikael Wallerstedt, Camilla Thulin

REPLIK. Att driva Svedberglabbet vidare är inte förenligt med vårt uppdrag. Men vi välkomnar initiativ från andra intressenter som kan driva anläggningen vidare, skriver Katarina Bjelke och Olof Karis, Uppsala universitet.

Svedberglabbet, TSL, har i dag en mindre betydelse som forskningsanläggning i Sverige. Driften av anläggningen motiverades under flera år av den forskning som bedrevs runt cancerterapi med protoner. Efterhand som denna teknik blev mogen för klinisk användning, beslutade flera aktörer att upprätta Skandion-kliniken för att tillgodose vårdens behov. Samtidigt avvecklades denna forskningenvid TSL och ingen ny forskningsverksamhet som kunde bära kostnaderna för driften av anläggningen fanns inom Uppsala universitet.

Driften av anläggningen skulle därmed uteslutande motiveras av olika typer av kommersiella bestrålningstjänster. Konsistoriet (universitetets styrelse) fattade därför vid sommartid 2015 beslut om nedläggning, då universitet inte anser det vara förenligt med vårt uppdrag att bedriva en sådan kommersiell bestrålningstjänst.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här