”Vi bygger hellre miljoner bostäder än miljonärsbostäder”

2014-06-10 05:45  
Jonas Spangenberg, VD Boklok, Skanska och Ikeas gemensamma byggföretag.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Det är varken brist på pengar eller köpsugna kunder. Det är byggklar mark i lämpliga lägen som är den stora bristvaran, enligt Jonas Spangenberg på Boklok.

I senaste numret av Ny Teknik beskrivs att det finns stort utbud av färdiga detaljplaner för bostadsbyggande i Sveriges kommuner. Det stämmer i stort när det gäller A-lägen där de med tjocka plånböcker kan betala. Frågan är, var ska vi bygga hem för de många människorna?

Bostadsbristen håller Sverige i ett hårt grepp, det saknas tusentals bostäder. Behovet av rätt bostäder, i rätt lägen och till rätt pris är enormt. Problemet är inte bristen på intresse eller investeringar. Det som håller oss tillbaka är bristen på byggklar mark i rätt lägen. Så frågan går tillbaka till kommunerna, har ni sådan mark?

Under flera år har det satsats på bostäder i A-lägen med stora kostnader och höga priser som följd. För att lösa bostadskrisen behöver vi förtäta i befintliga förorter, i utpendlingsorter och i utkanten av medelstora städer. Där kan de många nya hemmen skapas till priser som många kan betala.

Så varför inte rikta uppmärksamheten och detaljplaneringen till dessa lägen, en gammal industritomt, överdimensionerad parkering eller markplätt som ekar tom.

Vi gillar läget! Vi ser hellre möjligheter än hinder för ökat bostadsbyggande. Det gäller inte minst läget. Läget, läget, läget. Det är byggbranschens ledstjärna och samtidigt akilleshäl. Här finns utrymme för viss självrannsakan. Branschen har till stor del byggt för de få och rika, snarare än de många och vanliga.

Så vad håller då oss och andra aktörer tillbaka som vill bygga billigare på andra lägen än A-lägen? Brist på kapital? Brist på köpsugna kunder? Nej, vi behöver i stort sett bara mer av en sak, resten fixar vi själva.

Det som behövs är mark i rätt lägen, gärna kombinerat med en öppenhet och flexibilitet från kommunens politiker och tjänstemän – något som i de allra flesta fallen finns. När vi väl träffar varandra så löser sig mark- och planfrågorna nästan alltid med ömsesidighet och respekt. Så låt oss hellre bygga miljoner bostäder än miljonärsbostäder. Vi har människor som vill bo. Har du marken?

Jonas Spangenberg, VD Boklok, Skanska och Ikeas gemensamma byggföretag

Mer om: Debatt Bostäder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt