Opinion

”Vi borde kopiera Israels satsning på privata inkubatorer”

Ny Teknik har besökt landet som kallas ”startup nation”, som debattören anser att Sverige bör inspireras av. Foto: Helen Ahlbom
Björn Varnestig, vd Flemingsberg Science

DEBATT. Israels innovationssatsning visar hur man får nya företag att växa. Ge oss några procent av det statliga riskkapitalet så kan vi testa om deras system för inkubatorer fungerar i Sverige, skriver Björn Varnestig på Flemingsberg Science.

Våren 2014 reste ett antal svenska företag, företagsinkubatorer, vetenskapsparker och innovationsorganisationer till Israel. Vi imponerades alla över det faktum att man övergått från offentliga till privata inkubatorer. Det är särskilt intressant ur ett svenskt perspektiv, inte minst nu när Vinnova är på väg att sjösätta ett nytt nationellt inkubatorprogram som förbjuder stöd till vinstdrivande inkubatorer.

I Israel erbjuds privata företagsinkubatorer att söka ett femårigt kontrakt, som innebär att staten kraftigt växlar upp inkubatorns egen satsning så att nya företag så snabbt som möjligt utvecklas till ett läge där tekniken och affären kan utvärderas.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här