”Vi blev varnade – nu växer Spotify hellre utomlands”

2017-03-06 06:30  
Mathias Sundin (L), skattepolitisk talesperson, och Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Lieselotte van der Meijs

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Spotifys planer att expandera i Stockholm tycks vara lagda på is och istället hyr man större lokaler och nyanställer i New York. Om vi hjälpt de svenska startup-företagen och presenterat reella förändringar, hade detta istället kunnat ske i Sverige, Lotta Edholm (L) och Mathias Sundin (L).

I Stockholm och Sverige har människor lyckats starta tjänster och företag som förändrat livet för miljontals andra. Att vi också i framtiden är en plats där nya företag och branscher kan växa fram är avgörande för vårt välstånd. Men det är bråttom, klockan är fem i tolv – vår arbetsmarknad måste göra plats för växande innovativa företag

Företagens framgång hänger på att de kan anställa de personer de behöver och få dem att stanna kvar. Om Sveriges näringsliv inte ges förutsättningar att erbjuda talangfulla människor rätt möjligheter, kommer de att söka sig någon annanstans. Och dessa talanger rör sig på en global arbetsmarknad. Men när en talangfull programmerare söker sig till Stockholm eller Sverige för att jobba konfronteras han eller hon med Migrationsverkets krångliga och tidskrävande tillståndsprocedur.

Även mindre fel kan innebära att personen utvisas ur landet. Det är ett slöseri med människors kapacitet och drömmar. Migrationsministern har sagt att han vill se förändringar för att stoppa detta. Det är bra men mer måste till.

Vi behöver modernisera vårt system för arbetskraftsinvandring så att vi aktivt bjuder in talanger. Ett sådant sätt skulle vara att införa startup-visum. Ansökningsprocessen måste bli snabbare och mer förutsägbar. Avgörandena måste baseras på en helhetsbild, så inte en liten detaljmiss leder till utvisning. Villkoren på arbetet är viktigast, inte om någon fått jobbet via Arbetsförmedlingen, via kontakter eller sociala plattformar.

Sveriges regler för personal och delägande i företaget är ett av Spotifys och liknande företags största hinder för att växa. Svenska startupföretag konkurrerar med Google, Facebook och andra jättar om skickliga anställda. Om de inte kan erbjuda delägande, så kommer de inte kunna anställa dessa i Sverige. Det är en stark anledning till att vi just nu ser tusen nya Spotify-jobb i New York, och inte i Stockholm.

Tillgången till skickliga programmerare är också avgörande för att bolag inom it och it-känsliga branscher ska kunna växa. I dag är många av våra programmerare i grunden självlärda. De kommer ur den it-revolution som kom på 90- och tidiga 00-talen och som snabbt ritade om vårt sätt att leva. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Programmering måste in i skolorna.

Stockholms stad har startat en programmeringskommission, ett initiativ som vi välkomnat. Men vi ser inte resultat. Istället för att på riktigt leda till att elever får undervisning i programmering har kommissionen blivit en snackförsamling. Kunskapen måste ut på skolorna. Det kräver att kompetensen finns bland lärare och att vägarna för människor med it-kompetens att bli lärare ökar. Även här riskerar halvmesyrer att drabba oss hårt framöver.

Dagens ledarskap ser inte vidden av hur svensk och global ekonomi förändras i digitaliseringens spår och hur det förändrar livet för människor. Vi har exempel på liknande misslyckanden i historien. Kameraföretaget Kodak uppfann digitalkameran, men fattade inte potentialen utan ville hålla fast vid analoga kameror.

2012 var Kodak bankrutt och helt utkonkurrerade av digitalkameran. Låt inte Sverige ha ett sådant ”Kodak moment”.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Mathias Sundin (L), skattepolitisk talesperson för Liberalerna

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt