Opinion

”Vi behöver en plan för hantering av nanomaterial”

Jag kommer föreslå att EU-kommissionen skyndsamt utreder möjligheterna med ett gemensamt rapporteringssystem och andra verktyg inom EU för att medborgarna ska kunna känna sig trygga när det gäller användningen av nanomaterial, skriver miljöminister Lena Ek (C). Foto: Pontus Lundahl/Scanpix samt Jörgen Appelgren

DEBATT. Sverige ska driva på i Europa för att reglerna kring nanomaterial ska blir säkra. Det skriver miljöminister Lena Ek som ger förra generaldirektören Ethel Forsberg i uppdrag att utreda ett register och ett nytt nanomaterialcentrum.

Nanotekniken har stor potential att bli en svensk framtidsbransch med många nya jobb inom både forskning och industri. Samtidigt finns det idag kunskapsluckor avseende riskerna med tekniken. Jag har därför tagit initiativ till en utredning med uppdrag att lägga fram en handlingsplan för hur användning och hantering av nanomaterial ska ske.

Användningen av nanomaterial ökar i såväl professionella som konsumenttillgängliga produkter. Samtidigt har studier visat att vissa nanomaterial kan påverka biologiska system och rapportering om hälsoriskerna med nanomaterial har väckt mycket uppmärksamhet. Det finns idag ingen samlad kunskap om hur nanomaterial används i kemiska produkter och varor och vilka hälso- och miljörisker detta innebär. Det är därför nödvändigt med en övergripande kartläggning av nanomaterialens hälso- och miljöeffekter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här