Opinion

”Vi är helt beroende av finanssektorns hållbarhetsarbete”

Foto: TT
Johnny KellnerKlimat- och energistrategTidigare teknik- och miljöchef Veidekke Sverige Foto: Ingar Lindholm

DEBATT Världens nationalekonomer och företagsledare måste se ekonomin ur ett hållbart perspektiv och ta hänsyn till klimatförändringarnas långsiktiga effekter. Vi behöver en ny generation nationalekonomer, skriver Johnny Kellner, klimat- och energistrateg.

Näringslivet och därmed byggsektorn är helt beroende av en väl fungerande finanssektor. Emellertid finns det inom finanssektorn en betydande osäkerhet kring klimatförändringens effekter när det gäller dess påverkan på ekonomin. Finanssektorn måste ta hänsyn till att havsnivåerna stiger och att extremsituationer med översvämningar och skogsbränder blir mer vanliga även i Sverige.

Redan i dag har vi problem med kraftiga erosionsskador vid södra Sveriges kuster. Globalt ser vi effekter av klimatet inte minst i USA, nu senast med ”Harvey” och ”Irma” - orkaner som blir allt våldsammare och ger gigantiska miljardskador. I Asien kommer monsunperioderna allt tidigare och blir kraftfullare. Torkan i Afrika som blir allt värre kommer enligt internationella organisationen för migration (IOM) dramatiskt att öka andelen klimatflyktingar när människor inte längre kan försörja sig i sina hemländer eftersom jorden blir obrukbar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här