Vem drabbas av mikrovågorna?

2000-04-26 13:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Hands free-utustning för mobiltelefon ger nya problem för användarna, enligt vissa forskare. I stället för att reducera strålningen förstärks den. En annan förrädisk omständighet är antalet metallfyllningar människor har i tänderna. Amalgamfyllningar fungerar som ledare kring vilka mikrovågorna förstärks. Samma sak när det gäller olika slags implantat på andra ställen i kroppen. Kring dessa bildas virvelströmmar när kroppen träffas av mikrovågorna.
 
Att vissa blir sjuka av mobiltelefonerna är känt; de utgör en varning om vad alla vi andra kan komma att drabbas av. Hur normalbefolkningen reagerar på den ökade strålbelastningen i samhället vet ingen.
 
En undersökning bland medarbetare i IT-miljö visade att tablettkonsumtionen var tredubblad trots att medarbetarnas genomsnittliga ålder var mycket låg.
 
Stress och dålig psykosocial arbetsmiljö är säkert en del av förklaringen till att så många mår dåligt. En bidragande orsak kan vara den ökade strålningsbelastningen i kontorsmiljö som kan ge en rad diffusa neurologiska symptom: huvudvärk, kronisk trötthet, problem med korttidsminne, koncentrationssvårigheter. DECT-systemen för mobiltelefoner skapar ett permanent magnetfält överallt i lokalerna, oavsett om man talar i telefonen eller ej.
 
Strålningsbelastningen i samhället i övrigt ökar stadigt. Ett stort antal master länkar mikrovågorna från mobiltelefoni så att alla kan nås överallt. På daghem och skolor exponeras barn på ett närmast okontrollerat sätt.
 
Forskarna säger att de möter en del sjuka människor, men inte finner några klara samband mellan exponering och ohälsa. Men vad jämför de med? Eftersom det inte finns någon kontrollgrupp som inte är exponerad för mikrovågor kan heller ingen jämförelse göras.
 
Mobiltelefonindustrin omsätter åtskilliga miljarder och har hittills ägnat sig åt att försöka lugna konsumenterna med att det "inte finns några bevis" för att mikrovågor skadar. Slår en forskare larm anför industrin genast en annan forskare som säger tvärtom.
 
Företagens skyddsorganisationer måste noggrant se till att dokumentera alla tecken på ohälsa för att få den utvärderad. Införandet av DECT-system måste noggrant diskuteras. Utplacering av mobiltelefonmaster nära dagis, skolor med mera måste ifrågasättas.
 
Jan Åberg Trollhättan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt