Opinion

Vart tog digitaliseringen vägen i regeringsförklaringen?

Anne Marie FranssonFörbundsdirektör, IT&Telekomföretagen.

DEBATT. Ordet ”digitalisering” förekommer inte en enda gång i regeringsförklaringen. Om Sverige ska placera sig i digitaliseringens framkant krävs mer, inte minst åtgärder mot kompetensbristen, skriver Anne Marie Fransson på IT Telekomföretagen.

Efter en rekordlång regeringsbildning presenterades den nya regeringen. I regeringsförklaringen förekom inte orden ”digital” och ”digitalisering” en enda gång. Detta till trots presenterades en del betydelsefulla reformer. Vidare utnämndes Anders Ygeman (S) till energi- och digitaliseringsminister och han kommer att arbeta i det nyetablerade infrastrukturdepartementet.

Den största utmaningen för svenska digitaliseringsföretag i dag är kompetensbristen. IT Telekomföretagen uppskattar att omkring 70 000 it-experter kommer att saknas i Sverige år 2022. Regeringen presenterar ett antal förslag som skulle kunna ha en positiv inverkan på kompetensbristen, bland annat ämnar man stoppa kompetensutvisningarna. Vidare vill regeringen reformera hyresmodellen, vilket också skulle kunna underlätta för kompetent arbetskraft att söka sig till Sverige.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här