Värna kunskapen i Lund

2012-08-28 23:00  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det myllrade av innovatörer när 33-listan kom till Lund i våras. Många i regionen har genom åren tagit sig in på Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över de hetaste unga teknikföretagen.

Lund imponerar. Där finns ett högklassigt universitet, flera världsföretag och gott om entrepenörer i mindre skala. Samarbetet kring Mobile Heights är ett bra exempel på klusterbygge.

Regionen har lockat till sig utländska företag som vill dra nytta av kompetensen. Ett exempel är Huawei. Nya satsningar som ESS och Max IV ger spännande nya utvecklingsmöjligheter.

Beskedet från Sony Mobile förra veckan är ändå tungt. Hårdvaruutvecklingen flyttar till Asien. 1 000 duktiga anställda och konsulter kan förlora sina jobb.

Fler mörka moln skymtar. Ny Tekniks telekomreporter Helen Ahlbom tror att Sony Mobile kommer att dra ned ännu mer i Lund. Osäkerhet råder även om ST Ericsson.

Regionen har hanterat tidigare situationer bra. Lund kan förbli ett centrum för mobil utveckling, trots att mycket sker i Kalifornien.

Alla de tusen jobben på Sony Mobile behöver inte gå förlorade. Facket sliter hårt för sina medlemmar, till exempel i diskussionerna om ett nytt konsultbolag för hårdvaruutveckling. Nu måste alla parter ta sitt ansvar.

Företagsledningen på Sony Mobile, som varit alldeles för tyst om analysen bakom flytten. Regionen, som än en gång behöver agera för att värna kunskapen och konkurrensförmågan i Lund. Regeringen, som måste visa att man förstår företagens villkor genom en forskningspolitik som betonar samverkan med näringslivet.

***

Linköping fick däremot ett glädjebud i lördags. Regeringens besked om Jas Gripen visar tilltron till svensk ingenjörskompetens. Flygplanssystemet är på många sätt ett imponerande teknikprojekt.

Jag sätter ändå frågetecken för beslutet. Det hade varit bättre att först undersöka vilket försvar Sverige egentligen behöver för att möta säkerhetspolitiska hot år 2020 och därefter.

Att satsa på Jas Gripen utan rejäl höjning av anslagen kan skapa stora hål i andra delar av försvaret. Flygbaser utan luftvärn, stridsfartyg som inte kan försvara sig, och så vidare.

Läs Monica Klejas och Lars Anders Karlbergs utmärkta rapportering om Jas Gripen i veckans tidning och på Nyteknik.se.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL