Var finns visionerna i it-politiken?

2005-06-08 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

It är en förutsättning för att sänka skatterna och samtidigt klara både en åldrande befolkning och vår framtid. Därför är det viktigt att regeringen skaffar sig en vision om hur it-politiken ska genomföras. Vi vill se resultatet i it-propositionen i juli, skriver Waldemar Ingdahl, vd Eudoxa och Anders Sandberg, doktor i beräkningsneurobiologi, KTH.

Regeringen fortsätter att skjuta upp sin it-proposition. Från att ha varit annonserad till mars fördröjs den nu till juli.

It-propositionen skulle kunna bli ett lyft för Sverige, där regeringen presenterar sin vision om hur Sverige ska återvinna sin förlorade position som ledande it-nation i världen, samtidigt som en politisk vision presenteras om hur informations- och kommunikationstekniken ska användas för att vi ska kunna möta de utmaningar som vårt samhälle står inför.

Men risken är att vi får en proposition som är ett sammelsurium av särintressen och småprojekt, ett lapptäcke av idéer som saknar en gemensam röd tråd. En proposition som skrivits av alla och därför inte är intressant för någon.

Låter det onödigt pessimistiskt? Betänk då det märkliga sätt som regeringen arbetar med it-politiken på. Regeringen tycks inte bara vara öppen för förslag, utan fullständigt vidöppen för alla typer av idéer, hugskott och famlande visioner. Det är en öppenhet som ger även den mest generösa demokrat torgskräck, eftersom det handlar om en fullständig avsaknad av all visionskraft på ett av våra viktiga framtidsområden.

Tänk bara om skattepolitiken skulle bedrivas på samma sätt som regeringen bedrivit it-politik: regeringen tillsätter en strategisk skattepolitisk grupp med medlemmar från hela samhället. Skattestrategigruppen tillsätter sedan i sin tur grupper med än mer särintressen som diskuterar alla möjliga olika skatter, lösningar och avdrag. Till sist kommer varje sådan liten grupp med osammanhängande och separata förslag som, i panik över skattegruppens ordförandes avgång, sammanställs till en proposition.

Skälet till att skattepolitiken inte behandlas som it-politiken är enkelt. Till skillnad från it-politiken är skattepolitiken inte ideologiskt tom för regeringen. Regeringens it-politik är som en julgran, det är något man har, sådär i juletid. Den är trevlig och lyser upp mörkret. Och det är roligt att hänga små glittrande förslag i granen och klä den med allt möjligt krimskrams som man samlat på sig under årens lopp. Barnen (it-industrin) tycker ju så mycket om den.

Och när det är budgetdags blir det julgransplundring.

I själva verket är it-politiken djupt ideologisk. Om vi någonsin ska kunna få en bra diskussion om framtidens Sverige krävs det att vi förstår vilka ideologiska skiljelinjer som löper som förkastningssprickor genom it-politiken.

För det första är it en förutsättning för att reducera statens storlek, sänka skatterna och ställa om Sverige till en offentlig kostnadsnivå där vi klarar av den åldrande befolkningen och den svenska ekonomin. It måste användas för att inte bara modernisera, utan också effektivisera hela den offentliga sektorn. Den nya tekniken är verkligen den sista pusselbiten i den politiska vision som vill sänka skatterna, minska offentlig sektor och effektivisera Sveriges ekonomi. It ökar produktivitet och minskar kostnader. Det är det vi ser nu i den återhämtning utan jobb som Sverige upplever. Problemet är att vi inte ser några produktivitetsökningar i offentlig sektor - här introduceras den nya tekniken långsamt och som ett lapptäcke.

För det andra kan den nya tekniken användas som en klar och tydlig signal om att Sverige är en del av Europa. Vi kan aktivt upphandla tjänster från östersjöländerna med elektronisk upphandling, sprida information om EU och se till att utländska företag investerar och får viktiga affärer i Sverige.

Redan nu skulle vi med den nya tekniken kunna se till att bland annat Lettland enklare kan delta i offentlig upphandling kring byggprojekt - för att ta ett aktuellt exempel.

För det tredje är användningen av it en signal om hur allvarligt man tar på kriminalpolitiken. Med hjälp av den nya tekniken kan vi bygga bättre system för alltifrån larm till personskydd, och det kan ske utan att vi kollapsar i storebrorstatens kvävande famn. Inställningen till nationella DNA-register, internetavlyssning och andra tekniska initiativ skiljer liberaler från konservativa på ett sätt som få andra frågor gjort de senaste åren. It-politiken kräver en politisk vision och att man orkar ta tag i den.

Regeringens sätt att arbeta med denna viktiga framtidsfråga lämnar verkligen mycket att önska.

Waldemar Ingdahl
vd tankesmedjan Eudoxa.
Anders Sandberg
doktor i beräkningsneurobiologi, KTH.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt