”Var är energiministern?”

2016-01-13 15:19  
Foto: Alamy

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Vi är mitt i den smällkalla vintern och vårt land behöver en stabil elförsörjning. Samtidigt meddelar Vattenfall att samtliga svenska reaktorer kan komma att avvecklas i förtid, redan till år 2020, om fyra år. Baylan erkänner allvaret men återgår till sitt mantra om 100 procent förnybart, skriver Maria Weimer energipolitisk talesperson (L).

En vecka som den förra då det är minusgrader i hela landet är det nästan uteslutande kärnkraften och vattenkraften som bidrar till svensk elproduktion. Det är inget nytt, så har det varit de senaste 30 åren.

Det var därför särskilt oroande att vi i våras fick besked om att fyra kärnkraftsreaktorer skulle stänga i förtid. Beslutet förorsakades av låga elpriser men även av den höjning av effektskatten som S-Mp-regeringen planerade. Nya nödvändiga investeringar lönade sig inte längre trots att några av dessa reaktorer var tänkta att drivas in på 2030-talet.

Ytterligare ett orosmoln var att kärnkraftsbolagen redan förra året signalerade att även de sex nya reaktorerna var i fara. För oss som frågade och lyssnade var budskapet glasklar. Med rådande elpriser och hög effektskatt skulle det inte ta lång tid innan fler reaktorer skulle behöva stänga i förtid. Men energiminister Baylan vände huvudet åt andra hållet och teg. Inte ett ord om att värna svensk elproduktion. Inte ett ord om hur stor del av vår el som kommer från kärnkraften. Bara det vanliga mantrat för hundrade gången: regeringens mål är 100 procent förnybar el.

I förra veckan kom då det väntade beskedet från Vattenfall att även de sex nyare reaktorerna kan tvingas avveckla i förtid. En oerhört allvarlig nyhet som kan innebära att den svenska kärnkraften är helt borta redan år 2020, om fyra år. Det skulle innebära ett tapp av 40 procent av vår elproduktion. Och inte vilken produktion som helst utan den väderoberoende baskraft som håller lyset tänt under kalla vinterveckor. Den produktion som bidrar till att de flesta länder i världen är avundsjuka på Sverige för att vår elproduktion är nästintill koldioxidfri. Baylan erkänner allvaret i situationen men återgår till sitt mantra om 100 procent förnybart och stoppar åter huvudet i sanden.

Faktum är att tisdagen den 5 januari stod vattenkraften för 48,4 procent och kärnkraften för 36,6 procent av vår samlade elproduktion. Vindkraften levererade endast 5,5 procent denna kalla dag.

På grund av kylan behövdes oljeeldade reservkraftverk, såsom Karlshamnsverket, startas och dessutom importerade Sverige fossil el. Den 7 januari behövde vi till södra Sverige importera el från Norge, Danmark och Tyskland och till stor del handlar importen om fossil el. Om vi hade haft fler av befintliga reaktorer igång hade vi sluppit importera fossilt.

Med regeringens fortsatta passivitet i frågan riskerar vi inte bara förlora viktig elproduktion utan dessutom bli beroende av import av fossil el. Det är inte bara samhällsekonomiskt slöseri utan dess like utan dessutom skadligt för klimatet.

Svenska Kraftnäts VD Mikael Odenberg är tydlig med att Sverige kan klara av hantera stängningen av de fyra reaktorerna byggda på 1970-talet men om även Vattenfalls övriga reaktorer stängs i förtid hotas vår elförsörjning på allvar.

För att trygga svensk klimatsmart elproduktion måste effektskatten därför avskaffas. Liberalerna är det enda partiet i Sveriges riksdag som i sin budget föreslår att hela effektskatten avskaffas. Statsrådet Baylan har i media signalerat att han inte utesluter en omprövning av effektskatten. Men därefter åter till tystnaden. Vi står inför en energipolitisk kris som kan vara den största på årtionden men energiministern syns inte till.

Liberalerna har krävt att Energikommissionen håller krismöte om kärnkraftens framtid så snart som möjligt. Till ett sådant möte bör finansministern bjudas in. Återigen möts vi av tystnad. Inget svar på vårt krav om extrainsatt möte. Inga kommentarer på den krissituation vi befinner oss i. Regeringen måste vakna. Det är allvar nu.

Maria Weimer, energipolitisk talesperson, ledamot Energikommissionen (L)

Mer om: Debatt Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt