Våga pröva nätbaserat lärande

2013-03-26 23:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

INLEDARE. Läs den här beskrivningen: En uppfinnare bor i en skog i ett hus som han byggt själv. Där jobbar han med sitt livsprojekt – en robot som ska ersätta bilen.

Och sen den här:

En uppfinnare har lyckats sälja sin produkt över hela Storbritannien och tjänar 180 000 kronor i månaden. Nu jobbar han vidare med innovationen som han anser ska kunna ersätta bilen i framtiden.

Jag ser olika personer framför mig, en som är lite knäpp och förmodligen får svårt att slå igenom och en annan som är framgångsrik på en tuff marknad. Det säger något om mina fördomar och förmodligen är jag inte ensam om dem.

Men det handlar förstås om en och samma människa med en högst personlig livsstil, Jaimie Mantzel i USA.

I veckans Ny Teknik kan du läsa om hans mycket medvetna val av livsstil.

Han påminner mig om hur lätt det är att fastna i sina invanda tankemönster och uppfattningar om vad som är bra och dåligt, rätt och fel.

Till exempel kan det vara svårt att se hur undervisning utan lärare, utanför lärosalen, kan vara minst lika bra som konventionell, lärarledd undervisning.

I förra veckans Ny Teknik berättade vi att Sverige ligger långt fram inom internetbaserat lärande. Flera elever vittnade om att de var mer aktiva i läroprocessen och att inlärningen till och med kunde fungera bättre med internet­verktyg.

Nu föreslår en statlig utredning (SOU 2012:76) att nätbaserad undervisning för gymnasieelever inte ska tillåtas annat än när eleven befinner sig på sjukhus, i ungdomsvårdshem eller liknande. Det kan också tillåtas i ett begränsat antal ämnen, exempelvis samiska, andra modersmål och tecken­språk.

Utredningens förslag kritiserades i en debatt­artikel i Dagens Nyheter förra veckan.

En av orsakerna till begränsningen är att den sociala delen av undervisningen kan bli eftersatt, anser utredaren.

Men det är ju på nätet som ungdomar umgås i dag, mer än någon annanstans. Internetbaserat lärande växer för att människor gillar det av många skäl. Varför ska inte det gälla även gymnasie­elever?

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt