Opinion

”Vaga löften om säkerhet räcker inte”

Vi ska inte behöva acceptera risken att bli avlyssnade eller hackade, anser Matti Myllymäki, regionchef XXLSEC. Foto: Alamy

DEBATT. Vi ska inte behöva acceptera risken att bli avlyssnade eller hackade. Vi måste kunna lita på att vår digitala kommunikation är säker, skriver Matti Myllymäki, regionchef XXLSEC.

Det finns två grundläggande krav för säker kommunikation. Användaren måste kunna lita på att varken innehållet eller vilka som kommunicerar kan avslöjas. Dessa självklarheter är inget nytt. Men frågan om huruvida man kan lita på levererade lösningar har aktualiserats . Man brukar ju säga ”att tro är bra men att ha kontroll är ännu bättre”.

Digitaliseringen av samhället och den ökande uppkopplingen skapar nya krav på säker kommunikation, både på metoder och på utrustning. Ofta handlar diskussionen om de matematiska grunderna och huruvida kryptolösningen, implementerade nycklar och funktioner håller matematiskt. Ofta är detta det enda som lyfts fram av leverantörer även om det finns mängder av andra faktorer som påverkar säkerheten.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här