Utmaningen: arvet efter frälsaren

2009-10-20 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det är tack och farväl i morgon för Carl-Henric Svanberg. Efter sju år som koncernchef för Sveriges största ingenjörsföretag presenterar han sin absolut sista kvartalsrapport för Ericsson.

Och ska man våga tro börsanalytikerna kommer Carl-Henric Svanberg att lämna ifrån sig ett företag i toppskick. Det lär inte bli några chockbesked och röda siffror i morgon.

Läget för Ericsson var helt annorlunda när han parkerade bilen på Telefonplan och klev in på huvudkontoret den 8 april 2003. Det var ett stukat företag han mötte, en bantad bjässe som genomlidit tre sparprogram och haft en "nära döden"-upplevelse. Men som i sista minuten räddades av en jättelik nyemission.

Carl-Henric Svanberg mottogs som en frälsare. En och annan muttrade väl om att han inte kunde något om telekom. Men civilingenjör var han ju, trots allt.

Istället för att förvandla vatten till vin genomdrev han snabbt, mot styrelsens vilja, ett fjärde sparprogram. Ericsson-folket, som trodde att faran var över, kom snabbt till en ny och smärtsam insikt.

Högst upp på Svanbergs Powerpoint stod det nämligen: långsiktig lönsamhet. Med Svanberg som ledare inleddes en kulturrevolution av det sargade företaget. Han började förändra maktstrukturerna i koncernen, centralisera processerna, korta ledtiderna och göra slut på "förläningssystemet" i bolaget. Ericsson fick en enda gemensam strategi.

Mannen, myten, maskinen Carl-Henric Svanberg ledde Ericsson mot framgång med sin enkla managementfilosofi, hämtad från scouttiden: "Alla ska med".

Det har varit sju goda år för aktieägarna: 12 procents årlig tillväxt, 100 miljarder i vinst och 27 miljarder i utdelning.

Men vad väntar när framgångsmaskinen Svanberg lämnar över till energiknippet, vinnarskallen och lagspelaren Hans Vestberg? Säkert funderas det en del i Kista om en räknenisse och krängare verkligen kan leda ett riktigt teknikföretag.

Själv tror jag att Hans Vestberg är rätt man för jobbet. Förskjutningen mot tjänster inom telekom kräver ständig fokus på operatörerna. Uppgraderingar och ny programvara efterfrågas hela tiden. Kunden är kung och sådant kan nye koncernchefen.

Att Ericssonfolket kan teknik, det vet vi redan.

Den här veckan hyllar vi två av Ericssons många ingenjörshjältar genom att ge dem Stora Teknikpriset, för utvecklingen av turbo-3g. Och hur avgörande turbo-3g har varit för Ericsson förklarade Svanberg i en intervju i Dagens Industri:

"Ett för Ericsson utomordentligt viktigt beslut som vi tog 2004, kanske det enskilt viktigaste, var att gå vidare med full kraft med gsm samtidigt som vi satsade på turbo-3g. Det var vi ensamma om."

Grattis, Erik Dahlman och Stefan Parkvall!

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt