Upprop: Rösta nej till utbyggnad av dab-radion

2015-05-27 06:00  
Debattörerna säger ett tydligt nej till dab.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Avsluta diskussionen om dab-radio en gång för alla. Förslaget innehåller föråldrad teknik som ingen efterfrågar och som leder till sämre täckning, allt till en okänd kostnad om många miljarder. Det skriver en grupp centerpartister.

Som Bertil Thorngren och Patrik Fältström nyligen skrev i Ny Teknik har regeringen och riksdagen ett förslag på sina respektive bord om att stänga ner FM-nätet i Sverige och samtidigt bygga ett helt nytt nät för dab-radio.

Vi uppmanar kraftigt Centerpartiets, och andra partiers, beslutsfattare i denna fråga att rösta nej till att släcka ner FM-nätet och säga nej till utbyggnad av dab-nätet.

Att släcka ner FM-nätet och bygga upp ett nytt dab-nät skulle innebära bortkastade miljarder på en föråldrad digital teknik som skulle ge sämre täckning än dagens FM-nät.

Ingen kan i dag med säkerhet säga vad utbyggnaden av ett dab-nät skulle kosta. Enligt Public Servicerådet kommer det att kosta samhället 10–15 miljarder, men det är mycket osäkra siffror.

De ekonomiska kalkylerna i underlaget till riksdagen har utarbetats av företaget Teracom. Teracom är den aktör som skulle vinna absolut mest på ett beslut om att bygga ut dab-nätet, då de skulle få uppdraget att bygga nätet.

Alternativ till dab som kan använda existerande FM-nät till digital radio har inte utretts, vilket har fått kritik från flera remissinstanser. Regeringens utredning tar inte heller hänsyn till utvecklingen med smarta mobiltelefoner och bredband som innebär att allt fler lyssnar på internetradio i stället för marksänd radio.

Kraven som har ställts upp för dab är att det liksom dagens FM-nät ska täcka 99,8 procent av hushållen. Samtidigt blir yttäckningen sämre än i dag vilket innebär sämre mottagning i bilen där hälften av alla lyssnartimmar sker. Det finns även glesbygdsområden där invånarna inte längre kommer får tillgång till radio. Dab-nätet skulle till exempel sannolikt inte täcka området i fjällen kring Ammarnäs, där sex vandrares liv nyligen räddades genom tillgång till FM-radio.

I våra ögon är det självklar centerpolitik att vara försiktig med skattepengar. I våra ögon är det självklar centerpolitik att där det kan lyssnas på radio i dag ska det kunna lyssnas på radio i morgon. Också utanför städerna. Därför tar vi ställning mot dab.

Vi är inte ensamma i vårt ställningstagande mot dab som ersättare för FM-nätet. Kritiken från remissinstanserna har varit massiv.

Post- och telestyrelsen, som har ansvaret för all elektronisk kommunikation i Sverige, säger att betänkandet inte visar att konsumenterna efterfrågar dab och att förslaget att släcka ner de analoga sändningarna är svårt att motivera.

Försvaret anser att betänkandet är bristfälligt i sin belysning av Försvarsmaktens och totalförsvarets behov medan Transportstyrelsen säger att sjöfartens behov inte har beaktats.

Riksrevisionen har i sin remissrapport kraftigt kritiserat regeringens utredning om dab och menar att det finns betydande risker med den planerade övergången samt att det saknas rimliga samhällsekonomiska analyser. Dessutom säger Riksrevisionen att utredningen inte har tagit in lyssnarnas åsikter i frågan och att de tekniska bedömningarna har svagheter.

Flera andra remissinstanser är än mer kritiska.

Vi står kvar med ett förslag om att förändra den grundläggande infrastrukturen för en stor del av Sveriges kulturutbud, nyhetssändningar och beredskap. Ett förslag om att till en okänd mångmiljardkostnad införa en föråldrad teknik som ingen efterfrågar och som kommer att leda till lägre täckning i stora delar av landet.

Det är dags för Centerpartiet och övriga riksdagspartier att avsluta diskussionen om dab och säga tydligt nej till utredarens förslag.

Niels Paarup-Petersen (C), regionfullmäktigeledamot, Malmö

John Kåberg (C), civilingenjör Stockholm

Sofia Jarl (C), oppositionsråd, ledamot i partistyrelsen, Gagnef

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande Centerstudenter, Stockholm

Hanna Wagenius (C), förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund, Uppsala

Caspian Rehbinder (C), vice förbundsordförande Centerstudenter, Stockholm

Johanna Jönsson (C), riksdagsledamot, Stockholm

Joakim Storck (C), Distriktsstyrelsen Dalarna, tekn.dr. i industriell produktion, Falun

Sofia Nilsson (C), 1:e vice ordf. kommunstyrelsen, Östra Göinge

Theresa Flatmo (C), oppositionsråd, Bräcke kommun

Mer om: DAB Digitalradio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt