Uppfinnare: Varför tillåter Sverige stöld?

2014-04-14 13:10  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARKOMMENTARER. ”Varför tillåter Sverige att de mest värdefulla industriuppfinningarna stjäls? Vilka entreprenörer är det Du vill lyssna på”, undrar en läsare apropå Fredrik Reinfeldts debattinlägg om entreprenörskap.

Häromveckan efterlyste vi läsarnas synpunkter på statsminister Fedrik Reinfeldts debattinlägg, ”Alla spirande entreprenörer ska våga ta steget”. Vi har fått många och långa kommentarer med synpunkter. Flera mejl har också kommit till redaktionen. Några av dem kan du läsa via länkarna i spalten till höger.

Förutom resonemang om ekonomi och önskemål om lägre skatter är det patenträttigheter och rätt sorts stöd till innovatörer som efterlyses.

"Vi vill att fler små företag ska starta och växa i Sverige. Då är det viktigt att vi lyssnar till vad entreprenörerna efterfrågar, skriver Fredrik Reinfeldt. En grupp med framstående forskare och uppfinnare har i ett par års tid vädjat - bönat - bett om att få 30 minuters audiens hos regeringen för att få svar på varför Sverige tillåter att de mest värdefulla industriuppfinningarna stjäls. Vilka entreprenörer är det Du vill lyssna på, om inte på dem vars uppfinningar är så värdefulla att de stjäls? Det undrar Bengt Styggerdahl under rubriken ”Provocerande Reinfeldt”.

Robban Rasmusson tycker Reinfeldts fem punkter i debattartikeln känns krystade. ”Jag, med eget företag behöver helt andra grejer än RUT-avdrag för att få fart på min verksamhet. Vad sägs exempelvis om billigt kapital, extremt billig, kompetent arbetskraft i perioder, miljöer för att möta likasinnade etc.”

Signaturen Klas R instämmer. Han tycker inte att  ROT och RUT har ett smack med innovation att göra. Offentlig upphandling kan däremot göra skillnad:

”Det viktiga är att få tag i någon referenskund. Låt offentliga företag/organisationer/myndigheter köpa produkter/tjänster utan krav på offentlig upphandling och genom att ge direktiv på att man ska stödja utveckling hos innovatörer och entreprenörer genom att upplåta viss del av sin verksamhet och budget till att använda nya produkter och tjänster. Klassiska exempel är Vattenfalls köp/samarbete med ASEA, Televerkets samarbete med Ericsson, FMV's samarbete/köp av diverse svensk krigsmateriel.”

Men bland de kritiska rösterna finns också några positiva.  Erik Kullgren försvarar det svenska företagarklimatet. ”Som ägare till ett lönsamt aktiebolag måste jag säga att det är oerhört gynnsamt att vara just ägare och löntagare i samma bolag. Samhället behöver för övrigt skatteintäkter för att fungera och för att tex kunna ’leverera’ arbetskraft med rätt utbildning. De flesta som anser att skatter bara är en börda och ser dem som något slags straff för att de arbetar bör enligt undertecknad försöka vidga vyerna något. Till exempel genom att försöka föreställa sig att de startar sitt bolag i ett land där skattenivåerna är låga. Hur vore det att veva igång ett teknikföretag där utbildad arbetskraft i stort sett saknas och där transportsystemen fungerar illa? Där det är långt mellan andra företag att nätverka med? Funkar kanske om man ska dra igång en städfirma men absolut inte om man har andra ambitioner än att dra nytta av låga lönenivåer.”

Till sist bjuder signaturen Magnus Ladulås på ett av Winston Churchills citat:  “Some see private enterprise as a predatory target to be shot, others as a cow to be milked, but few are those who see it as a sturdy horse pulling the wagon.”

Sammanfattat av Cecilia Laurén

Cecilia Laurén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt