Opinion

”Uppfinnare måste få bättre skydd”

Mats Olsson, ordförande Svenska Uppfinnareföreningen (till vänster) Peter Larsson, samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer Foto: Michael Melanson
Exempel på uppfinnare: Michael Gustafsson med sin svetshandske. Foto: Jörgen Appelgren
Exempel på uppfinnare: Thomas Edison, uppfinnare av glödlampan.
Exempel på uppfinnare: Karin Ljungberg, upfinnare av en ny sorts lamptopp som döljer sladdar. Foto: Jörgen Appelgren

DEBATT. Det behövs skydd mot företag som i princip kan processa uppfinnare ända in i döden. Inrätta en ny myndighet och en patentombudsman med ekonomiska muskler, skriver Mats Olsson, ordförande Svenska Uppfinnareföreningen och Peter Larsson, samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer.

En liten äldre herre med kritvitt hår och pigga ögon, Béla Kásvai Simon, tog 1999 patent på sin ergonomiska stol. Idag finns stolen i flygplan och har till och med vunnit designpris av tidskriften Global Traveler USA. Men Simon har inte fått ett öre, inte ens ett ”tack”.

För den enskilde uppfinnaren som inte har uppbackning av ett företag är det näst intill omöjligt att hävda sig mot patentintrång. Simon hade koll på det rättsliga läget när han sökte sitt patent. Han är själv jur dr och expert inom skadeståndsrätt och internationella tvister, varför han skyddade sin produkt i såväl Sverige som Tyskland, England, Finland, Italien och Frankrike.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här