”Uppenbara risker hotar svenska fibernät”

2019-08-27 07:30  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Med Huawei som leverantör riskerar tillgängligheten i våra fibernät att bli beroende av internationell storpolitik. Stadsnäten är numera en kritisk del av det svenska samhällets infrastruktur, skriver Fredrik Nyman, Waystream.

Det kinesiska företaget Huawei deklarerar sin kärlek till svenska stadsnät och operatörer. Den kärleken behöver dock ett varnande pekfinger. För relationen kan visa sig bli svår om Sverige blir offer för amerikansk storpolitik. Den amerikanska regeringen har visserligen gett Huawei ytterligare respit. Men även om krisen kan lösas den här gången är det ingen garanti för framtiden och det bör vi ta lärdom av.

Det är nämligen anmärkningsvärt att både Huawei och ZTE i närtid hamnat i blåsväder med USA till den grad att amerikanska företag och komponentleverantörer tvingas stoppa sina leveranser till de båda kinesiska företagen.

 

Läs mer: Huawei får amerikansk respit med 90 dagar

Följden av sådana embargon leder till kraftiga leveransförseningar och därmed fördröjningar i utbyggnad av viktig infrastruktur för svenska kunder. Flera operatörer har kontaktat oss för att säkerställa långsiktiga lösningar. Man har helt enkelt insett vilken enorm risk den rådande riktningen på världspolitiken innebär även för ett stadsnät i Sverige. Det kan inte ignoreras.

Oavsett om bakgrunden till amerikanarnas agerande är baserad på verkliga säkerhetsproblem runt avlyssning och brott mot exportregler av högteknologi till förbjudna länder eller om det egentligen handlar om storpolitik och förhandlingstaktik från president Trumps sida i handelskriget med Kina, så är konsekvenserna desamma. De företag som baserar kritisk infrastruktur och sina utbyggnadsprojekt på leverantörer som är beroende av den amerikanska regeringens välvilja gentemot Kina lever farligt.

Förutom de omedelbara konsekvenserna för ett enskilt svenskt stadsnät eller operatörer som står inför potentiella leveransförseningar, begränsad tillgänglighet i nät och tjänster med mera finns även ett mycket större, och kanske viktigare, nationellt intresse för Sverige. I takt med den ökande digitaliseringen är stadsnäten numera en kritisk del av den svenska samhällsinfrastrukturen. Det är väsentligt att dess tillgänglighet och utbyggnad inte är beroende av internationell storpolitik och främmande makts inflytande.

Amerikanska komponenter och teknologi är världsledande och ingår i alla nätverksprodukter som håller någon form av kvalité. Det är ofrånkomligt i dag, så låt oss inte blunda för det. Vi har full respekt för Huawei som kollega i branschen men deras kinesiska bakgrund gör dem sårbara för stormakternas käbblande. Det bör svenska stadsnät och operatörer ha i åtanke så att utbyggnaden av nät och tjänster och inte minst Sveriges invånare inte blir oskyldiga offer i den sammandrabbningen.

Några grundläggande tips att tänka på är:

• Använd flera leverantörer - gärna västeuropeiska där det finns en tradition av goda relationer med USA.

• Riskplanera utbyggnadsprojekten – vilka är alternativen om leverantören utsätts för embargo?

• Syna supportorganisationen – var bedrivs support och utveckling under produktens livstid?

Fredrik Nyman, produktchef Waystream

Waystream är ett svenskt bolag som säljer och utvecklar digital infrastruktur.

Mer om: Debatt Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt