Opinion

”Upp med nävarna ur syltburken”

VÄSTERÅS 20101127 Miljöpartiets sprÂkrör Peter Eriksson talade på partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås på lördagen. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT

DEBATT. Finlands irritation över Sveriges inställning till avlyssning är fullt förståelig. Reinfeldt och Bildt borde ta upp nävarna ur syltburken och försöka medverka till en ordning där grannar och vänner slutar spionera på varandra, skriver Peter Eriksson (MP), ordförande i Konstitutionsutskottet.

Den senaste tiden har läckorna från Edward Snowden om NSA och den amerikanska övervakningen och spioneriet på oss européer dominerat mycket av nyhetssändningarna. Särskilt stort har intresset och ilskan varit i Tyskland efter att det kommit fram att till och med Förbundskansler Angela Merkel varit avlyssnad.

Upprördheten i den svenska regeringen får däremot anses som begränsad. Engagemanget från Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har snarare växlat mellan rena gäspningar och kommentarer som: alla spionererar ju på alla och det vet vi sedan tidigare.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här