"Tyskland dålig förebild"

2012-12-03 10:14  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

SLUTREPLIK. Håll er till fakta och blanda inte in känslor i debatten om svensk solkraft, skriver Josef Fransson i en slutreplik.

Inte helt oväntat rördes en del känslor upp av min debattartikel om att solceller är en felsatsning i Sverige. En fråga där jag tycker man skall lämna känslorna åt sidan och hålla sig till fakta.

Johnn Andersson skriver att det inte spelar någon roll vid vilken tid på året elen produceras, eller var den används. I en värld där pengar växer på träd spelar det givetvis ingen roll hur mycket av medborgarnas pengar man lägger på att exportera hårdsubventionerad el till Europa, men jag tror faktiskt att många medborgare ser andra områden man hellre lägger pengar på ur den, i verkligheten, begränsade pengapungen.

Var och vid vilken tidpunkt elen produceras är helt centralt för resurseffektivitet. Långa transporter medför stora förluster, alternativt kräver stora investeringar i överföringskapacitet. Att lagra el storskaligt är inte att tänka på med dagens teknik.

Jens Holm (V) förespråkar en extremt kostsam och resursmässigt ineffektiv energipolitik. Tyska konsumenter har redan fått subventionera solcellerna med hundratals miljarder kronor. Han framför också tveksamma fakta om att Tysklands solceller producerar el motsvarande fyra kärnkraftverk då sanningen snarare ligger kring två genomsnittliga tyska reaktorer och motsvarar inte mer än 2-3 % av den tyska förbrukningen.

Genomsnittseffekten av solel låg 2011 i Tyskland på ungefär 2000 MW från solceller.

Ett enormt problem är dock att när produktionen ”peakar” så kan den under en kort stund leverera över 20 000 MW och då uppstår kraftiga överskott som man måste dumpa till andra länder.

Detta är som många (men inte alla) förstår problematiskt och vi har kunnat läsa om hur det tjeckiska nätbolaget CEPS planerar att installera brytare vid gränsen för att slippa överbelastningar i det egna nätet på grund av den hackiga tyska överproduktionen.

Josef Fransson (SD) Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott

News Pilot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt