Tydligt beslut öppnade för smarta nät

2013-08-27 23:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

För tio år sedan beslutade regeringen att Barsebäcks andra reaktor skulle stängas. Det känns som länge sedan.

I samma proposition kom ett annat förslag som i högsta grad är aktuellt än i dag: att alla elkunder skulle få elmätare som mäter den faktiska förbrukningen. Beslutet innebar att elnotan numera mäts per månad, i stället för att betalas enligt schablon och först efter årets slut få information om den faktiska förbrukningen när mätaren hade lästs av manuellt.

Syftet med den nya lagen var att uppgradera elkonsumenten – från ”två hål i väggen” till en människa av kött, blod och med hjärna. Tanken var att folk dels skulle förstå sin elräkning, dels vara intresserade av att göra något åt den.

Sedan dess har det hänt en hel del. För elkunden i Sverige är det numera till och med möjligt att köpa sin el timme för timme, och pricka in största konsumtionen när elektronerna är som billigast.

Och i många länder har vind- och solkraft blivit en ansenlig del av elsystemet. Det innebär att baskraft behövs emellanåt för att klara en säker elförsörjning. Elnät som är ”smarta” ger information om flödena genom att kommunicera med hushållsmaskiner, industrier och elkraftverk av olika slag.

Vitsen är att använda el när det finns mycket av varan och spara när det är brist. Det är morgondagens melodi, världen över.

I veckans nummer får du hela fem sidors läsning om smarta elnät. Bland annat tar Ny Tekniks reporter Marie Alpman dig med till Jeju Island i Sydkorea, där 2 000 hushåll har ingått i ett treårigt försök med ett kommunicerande elnät.

Beslutet i den svenska riksdagen för tio år sedan har lett till att svenska bolag ligger långt framme med tekniska lösningar som behövs i de smarta elnät som byggs runt om i världen. Så sent som förra veckan annonserade Sundbybergsbaserade Connode ett samarbete med brittiska telekombolaget Telefónica som ska installera 53 miljoner smarta elmätare i Storbritannien.

Tydliga, politiska beslut sätter fart på innovationer och företagande. Teknik kan lösa behov och problem. Men då måste besluten ligga fast och inte ändras fram och tillbaka. Svårare än så är det inte.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Elnät Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt