Tvära kast utmanar Stefan Löfvens energiplan

2014-12-08 05:30  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Opec-länderna skrällde med beskedet att de inte kommer att strypa sin produktion för att få upp det mycket låga oljepriset. I stället tar de matchen med USA om andelarna på oljemarknaden. Det är inte otroligt att prisfallet – och dramatiken – kommer att fortsätta.

Med de låga priserna förändras oljeföretagens investeringsbeslut. Projekt med hög risk och stora kostnader kommer sannolikt att skjutas på framtiden. Dit räknas exempelvis utvinning i djuphaven, och i Arktis.

Det är ironiskt att år av hård miljökritik hittills inte har hejdat oljebolagen från riskerna med att exploatera den känsliga arktiska naturen. Men bristande lönsamhet stoppar dem direkt.

För USA:s del är det nuvarande rekordlåga oljepriset precis på gränsen till lönsamhet, till och med för den ”billiga” utvinningen av olja vid många av de exploaterbara skifferlagren.

Mitt i den här böljande energiverkligheten håller Stefan Löfven på att forma sin energikommission, med målet att ta fram en energiuppgörelse som håller över flera mandatperioder.

Ett av näringslivets standardkrav på politikerna är att få långsiktiga spelregler för att kunna säkra sina investeringar. Men är det ens möjligt när förutsättningarna på energimarknaden skiftar så snabbt?

Samtidigt strävar världen efter att styra över till förnybara energikällor, för att kunna hantera klimathotet. Rekordlågt pris på inte bara olja utan även kol hjälper inte till.

Tyskland är pionjär och kämpar hårt med sin långsiktiga energipolitik, att bygga ut förnybara energikällor och avveckla kärnkraften. Det går sådär. Koldioxidutsläppen ökar för närvarande, vilket beror på faktorer som skiffergasen i USA, kolpriset och priset på koldioxidutsläpp, vilket var svårt att förutsäga i början av 2000-talet. Läs mer om det i Marie Alpmans artikel.

Att sol-elen har byggts ut så kraftigt gick inte heller att spå då.

Den oförutsägbara verkligheten är något som en energikommission behöver förhålla sig till. Strategier för att hantera snabba förändringar känns mer akuta än att fila på långsiktiga spelregler.Följ Ny Teknik på Facebook!

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt