Turnéstart för årets startup-fest

2015-02-03 13:41  
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Första bolaget på årets 33-lista är klart. Det är åttonde året som Ny Teknik och Affärsvärldens redaktioner utser de 33 mest lovande, unga teknikbolagen i Sverige.

Turnéstarten för i år går av stapeln i Linköping. I morgon kväll är vi i Umeå. På bägge ställen bedöms tre utvalda, lokala företag av en sträng men rättvis jury. Ett går direkt in på listan.

I kväll kan du läsa här på nyteknik.se hur det gick i Linköping.  Här får du också en rapport från Umeå på onsdagkvällen.

I mars fortsätter turnén, till Lund och Göteborg.

Vi ser fram emot de här evenemangen. För oss på redaktionen är de intensiva veckorna med 33-listan bättre än både semlor och Melodifestivalen.

33-listebolag som Mojang och Spotify är välkända. Ett annat 33-bolag som har uppmärksammats för sin teknik är Flightradar24, som visar världens flygtrafik i realtid. Vid dramatiska flygkrascher, som i Malaysia och i Ukraina, går det att få information om flygplanets rutt.

Flera miljoner appar har sålts. Från 2013 till augusti i fjol har företagets omsättning ökat från 26 till 43 miljoner kronor.

Men många bolag vittnar också om problem, slit och ekonomisk ovisshet för att komma vidare med en lovande idé. Sverige har rykte om sig att vara ett start-up-land. Men i Israel, som är ungefär lika litet befolkningsmässigt, finns det i dag tio gånger mer riskkapital. Där har en framgångsrik innovationskultur byggts upp sedan 1990-talet, för att skapa många nya och avancerade jobb. Universitet, storföretag och investerare ingår i ett ekosystem som lyfter lovande teknikbolag. Ny Teknik beskrev fenomenet i en serie artiklar i höstas.

Statsminister Stefan Löfven är en av många som har studerat Israels framgångar som innovationsland. Sedan valkampanjen har han utlovat ett innovationsråd, som har försenats under den turbulenta hösten. Nu kommer det att tillsättas den här eller nästa vecka.

Jag rekommenderar ledamöterna i rådet att hålla koll på 33-listan.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt