Tunn granskning av kall fusion

2014-06-02 12:35  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Sveriges Radios program Vetandets värld har sänt flera program om italienaren Andrea Rossis energiapparat, E-Cat, som han hävdar bygger på kall fusion. En reaktor som alstrar mer energi än vad som matas in, arbetar vid låga temperaturer, drivs av ofarligt bränsle och inte bildar något avfall … Det låter förstås för bra för att vara sant.

Och det är också den linje som Vetandets värld driver i sin så kallade granskning. Fler än jag trodde nog att radioprogrammen skulle avslöja att Andrea Rossi har bluffat vid de få mätningar som har visat att mer energi kommer ut ur apparaten än vad som matats in.

Ny Tekniks reporter Mats Lewan – som har följt den här historien sedan januari 2011 – har inte lyckats dra fram några sådana falsarier i ljuset. Han har däremot rapporterat om flera misslyckade och avbrutna försök där E-Cat har eller skulle ha testats. Men det är inte samma sak som att avslöja en bluff. Vetenskapsradions reporter Marcus Hansson avslöjar inte heller något bedrägeri. Han upprepar däremot ofta att Rossi tidigare dömts till fängelse för miljöbrott på grund av en misslyckad energiteknisk lösning. Men vad säger det om den reaktion som äger rum i Rossis energiapparat? Ingenting.

Inte ens Rossi kan vara dömd för evigt för ett brott som han har sonat. Det är en märklig rättsuppfattning Vetenskapsradion bygger sin dramaturgi på.

Svenska forskare med exempelvis kärnfysik, högenergifysik och fysikalisk kemi som expertområde, har intresserat sig för om det går att påvisa en kall fusion i Rossis låda eller inte. Vetandets värld har bestämt sig för att de här forskarna är godtrogna och har blivit både lurade och duperade av Rossi.

Kanske är det så, men är det så fel att som forskare vara öppen för att kall fusion kan ha ägt rum?

Ny Teknik väljer att inte fördöma dem som är nyfikna på något som är nästintill otroligt. Vår hållning är att invänta fler oberoende och vetenskapligt reproducerbara test som klargör vad som händer i Rossis reaktor.

Men Rossi har mycket kvar att bevisa innan han kan påstå att hans energireaktor fungerar. Ett uppenbart problem är att han vägrar låta någon ut- omstående part öppna apparaten för att titta inuti.

För att bli trovärdig måste Rossi sluta med sitt hemlighetsmakeri.

Läs inlägg från Uppsala- och KTH-forskare på Ny Teknik Debatt, sid 28.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Ledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt