Opinion

"Trimmad kärnkraft frestar på säkerheten"

Fyra generationer av kärnenergi. Foto: Casl

DEBATT. Med uppskruvad effekt och trimmade marginaler i våra reaktorer ökar kraven på exakta beräkningar för att inte säkerheten ska äventyras, skriver kärnenergiforskarna Imre Pázsit, Christophe Demazière, Henryk Anglart, Tomasz Kozlowski och Anders Nordlund.

I debattartikeln ”Dags att bygga nya reaktorer” skriver Ane Håkansson med flera om satsningen på nästa, fjärde generationen kärnkraft. Vi delar artikelförfattarnas glädje över att kärnteknisk forskning åter är i fokus. Vi är också överens med dem om att brid- och transmutationsteknik är en viktig förutsättning för ett framtida långvarigt utnyttjande av kärnenergi. Frågan är dock om de nationella satsningarna på kärnteknisk forskning ska koncentreras i en enda utvald teknik, för att ”kunna återta den kärntekniska tätpositionen”?

Det är avgörande med mångfald och en förutsättningslös forskning när det gäller att hitta hållbara och uthålliga reaktorkoncept och vägar för framtida kärnteknik. Om man tittar på kärnteknikutvecklingen och kompetensbehovet i Sverige under de nästkommande åren, så är det viktigt att vi inte glömmer bort våra existerande reaktorer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här