Opinion

”Tragiskt felbeslut om etanolbilar”

Efter de “larmrapporter” som fick stort genomslag för två- tre år sedan om att etanol från jordbruksgrödor är dålig ur klimatsynpunkt har nu diskussionen inom forskarvärlden blivit betydligt mer nyanserad. Detta tack vare all den forskning som gjorts vars viktigaste slutsats är att man inte kan generalisera och betrakta all etanol som antingen bra eller dålig, skriver Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem, Lunds Tekniska Högskola. Foto: Scanpix

DEBATT. Brist på uthållighet i subventionerna till etanol ger helt fel signaler till konsumenterna. Detta är tragiskt, både ur miljösynpunkt och samhällsekonomiskt eftersom vi investerat väldigt mycket i denna forskning och tekniska utveckling. Nu finns risk att introduktionen av nästa generation etanol från skogen helt stannar av, enligt professor Pål Börjesson.

Efter de “larmrapporter” som fick stort genomslag för två- tre år sedan om att etanol från jordbruksgrödor är dålig ur klimatsynpunkt har nu diskussionen inom forskarvärlden blivit betydligt mer nyanserad. Detta tack vare all den forskning som gjorts vars viktigaste slutsats är att man inte kan generalisera och betrakta all etanol som antingen bra eller dålig.

Vi vet vilka faktorer som är avgörande och denna kunskap ligger nu till grund för de standardiseringssystem som utvecklas i EU och internationellt. I dessa ställs krav på hur etanolen ska vara producerad för att vara hållbar, certifierad etanol ska säljas till kunderna. Tyvärr finns här en eftersläpning i den allmänna debatten där majoriteten inte känner till denna utveckling utan fortfarande tror på “larmrapporterna”. Detta är sannolikt en viktig anledning till att etanolbilsförsäljningen nu minskar så snabbt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här