Opinion

”Tio tips för ett elsnålare Sverige”

Lennart Asteberg

DEBATT. Så här kan vi ersätta alla våra kärnkraft-gas-kol- och oljekraftverk i Sverige. Jag inbjuder Ny Tekniks läsare att hjälpa till med listan. Kom in med fler förslag men kriteriet är att de skall vara lönsamma, det vill säga betalda inom halva sin livstid och inte fordra skattesubventioner. Det ropas ofta på ny forskning och det behövs också men först och främst skall vi använda det vi redan kan och vet. Lösningarna finns det är bara att utnyttja dem. Dessa tio åtgärder fordrar inga skattepengar och alla är lönsamma (med rimliga lönsamhetskrav), hävdar energikonsulten Lennart Asteberg.

1.Börja utbilda energirådgivare, fastighetstekniker, styr- och reglertekniker, värmepumpstekniker, elektriker med flera. Det råder en mycket stor brist på kompetent personal som förstår att driva och konstruera anläggningar och processer energisnålt. Särskilt inom byggsektorn är det stor kompetensbrist.

2. Alla elenergipriser ska vara rörliga. Ta bort alla fasta delar från elräkningen, både nätavgifter och elhandelsavgifter ska vara helt rörliga. Detta gör energibesparingar mer lönsamma och lättare att räkna på.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här